Sommaren 2014 orsakade en markberedare den stora branden i Västmanland. Men skogsbruket står för en väldigt liten andel av skogsbränderna, enligt statistik från MSB.
Myndigheter, branschorganisationer och räddningstjänster har, sedan 2014, utvecklat ett branschgemensamt arbetssätt för att minimera brandriskerna vid skogsarbete. I samråd mellan entreprenörer och tjänstemän gör man bedömningar, med MSB:s och SMHI:s brandriskprognoser som grund, om på vilket sätt man ska arbeta i skog och mark.
– Vid extrem brandrisk kan man till exempel köra maskinerna på natten när det blir dagg, säger Nils Frank, skadesamordnare på Skogsstyrelsen.
En annan effektiv åtgärd är att ha en brandvakt med sig vid arbete som medför brandrisk.
– Nu pratar vi tunga skogsmaskiner. Då går ju brandvakten med maskinen med släckningsutrustning eller har den nära till hands, säger Nils Frank.
Ett utvecklingsområde är samarbetet mellan räddningstjänsterna och skogsarbetarna. Idag delar man inte kartsystem vilket gör att det kan uppstå oklarheter kring var branden är, något som hände i samband med branden i Västmanland 2014.
– Inom företagen har vi väldigt bra system, men vi delar ju inte de systemen med räddningstjänsterna, säger Magnus Petersson, chef för skötsel och entreprenad på Södra skogsägarna i Växjö.
– Om de ska åka exempelvis till Verkstadsgatan 7 är det ju inte så svårt, men när man ska ut i naturen är det lite annorlunda.