Sedan 2018 har skadorna av granbarkborren varit kraftiga i många granskogar och Sörmland är ett av de värsta drabbade. Något även små skogsägare vittnar om.
Många angripna träd är avverkade men inventeringar visar också att stora volymer döda granar står kvar i skogen.
– Den senaste inventeringen från SLU visade att miljontals kubikmeter döda granar står i våra skogar från de senaste årens omfattande angrepp. De här skelettskogarna kan vara riktigt farliga att vistas i, säger Mattias Sparf, sakkunnig på granbarkborre, Skogsstyrelsen.
Det är framförallt de granar som angrepps för några år sedan som är fallfärdiga och står som skelett i skogen. Det är granar som har tappat det mesta av sin bark och fått en silvergrå färg. Det behövs ingen kraftig vind för att dessa granar ska falla utan förvarning, enligt Skogsstyrelsen.
– Vi är många som av olika skäl ofta vistas i skogen vilket vi ska fortsätta att göra. Men försök att inte gå nära döda granar och uppehåll er inte intill dem längre än nödvändigt, säger Mattias Sparf.
Framför allt ska allmänheten undvika att vistas nära de döda granarna vid blåsigt väder.
Skogstyrelsen utvecklar nu metoder för att försöka lokalisera döda granar som står på platser där många människor rör sig. Genom att analysera flygfoton men hjälp av AI hoppas myndigheten kunna hitta dessa skelettgranar. Metoden är fortfarande under utveckling, förklarar Sparf.
– Men det ser lovande ut, säger han.