Lagom till midsommar är det högsäsong för de svenska jordgubbarna. Även om de sörmländska jordgubbarna brukar ta längre tid på sig att mogna än de skånska och småländska så brukar de vara färdiga att skörda till midsommar.
I år ser det kämpigt ut för de konsumenter som helst vill ha lokalt odlade jordgubbar till midsommarlunchen.
– Tidigast om två veckor kommer vi kunna skörda, säger Roger Karttunen.
Inte lätt att odla
Även hos Lars och Marzenna Fredriksson på Klippinge gård blir skörden försenad.
– Tidigast i slutet på juni eller början av juli kommer vi ha jordgubbar till försäljning. Det beror inte så mycket på regnet som på kylan. För att jordgubbarna ska växa behövs sol och 20-25 grader varmt.
På Klippinge gård utanför Stallarholmen har man odlat jordgubbar i tio år. Att skördens storlek kan variera år från år är Lars Fredriksson van vid.
– Är det ett bra år kan en hektar ge 20 000 liter jordgubbar, ett dåligt år kanske det bara blir 5 000 liter.
Även om jordgubbar är uppskattade är dem inte helt lätta att odla.
– Jordgubbar är en knepig gröda, hur bra skörden blir i år grundläggs året innan men sen måste även våren och sommaren erbjuda bra klimat. Det räcker med fem minuters hagelskur så kan hela skörden vara förstörd, säger Lars Fredriksson.
Än så länge är han inte orolig för att årets skörd ska bli dålig.
– Så bra som 2007 tror jag inte det blir, det var ett fantastiskt år och ett sådant år kanske man upplever vart tionde år. Men, jag brukar säga, att det är först när sommaren är slut som man vet hur skörden blev.
Även om flera odlare menar att intresset för självplock av bär har minskat är det inget som märks på Morrarö eller Klippinge gård.
– Det sägs att folk är latare i dag men jag tycker snarare att intresset har ökat. Vi brukar ha besökare i alla åldrar och det är därför man orkar hålla på. Många gör en utflykt hit med barn och barnbarn och det märks att det är uppskattat, säger Lars Fredriksson.