I det ena fallet handlar det om en sörmländsk kvinna som gjort någon typ av ingrepp i ett knä. Kvinnan blev svårt sjuk efter besöket på Kullbergska och har vårdats på sjukhus på sin hemort. I det andra fallet handlar det om en omsorgstagare i Katrineholms kommun som gjort ett ingrepp i huden. Såret var svårläkt och sårodlingen visade på motståndskraftiga gula stafylokocker, MRSA.
En sjuksköterska i vård- och omsorgsförvaltningen ifrågasätter klinikens basala hygien- och städrutiner i en avvikelserapport.
Region Sörmland svarar att den aktuella mottagningen följer basala hygienrutiner och att man har städrutiner i behandlingsrum och operationsrum vilka följs. De skriver vidare att det är oklart när patienten blivit smittad av MRSA och att patienten kan ha varit bärare av smittan redan innan operation.
– Det händer ibland att personer upptäcks ha MRSA både inom hälso- och sjukvården och inom vård och omsorg. Det är en relativt vanlig historia som vi upptäcker i vår vardag i vården, säger Malin Enarsson, smittskyddsläkare på Region Sörmland.
Enligt henne finns det heller inget som tyder på att det i nuläget skulle handla om något större utbrott av smitta på Kullbergska.
På 90-talet kallades MRSA för sjukhussjukan. Bakterien har även kallats mördarbakterie.
– Det var innan man förstod hur viktigt det var med basala hygienrutiner inom vården. I dag har bakterien blivit vanligare även ute i samhället.
Bakterien upptäcks främst genom sårodling. Provet tas med odlingspinne från exempelvis ett infekterat sår.
– Hittills i år har man upptäckt 33 nya fall i Sörmland. Det har varit enstaka spridda fall utan samband. Om flera fall upptäcks så startas en utredning, men så har inte skett i de här fallen, säger Malin Enarsson.
I fjol rapporterades 75 fall av MRSA i Sörmland.
Hur farlig är bakterien?
– Det är en vanlig hudbakterie, så den är inte farligare än andra hudbakterier. Men den kan i vissa lägen ge allt från nagelbandsinfektioner till blodförgiftning. Den här varianten är mer motståndskraftig mot antibiotika och då måste man ge andra typer av antibiotika för att få effekt, säger Malin Enarsson.
När det gäller städningen på sjukhuset säger hon att det är verksamhetens ansvar men att vårdhygienenheten stöttar med rådgivning, särskilt om en patient bär på bakterier där man måste ha extra strikt hygien.