Skyddsjakten får bedrivas till och med den 31 mars inom det drabbade hägnet, plus ett område på 300 meter utanför. Om lodjuret skjuts så tillfaller det staten.
I Södermanlands län har lostammen legat ganska stabilt omkring 15 till 20 djur de senaste åren, närheten till lodjurstäta områden norr om länet gör att nya djur lätt kan vandra in.
Lodjuren är fredade och får normalt inte jagas, men ägare till tamdjur eller vilthägn har rätt att skydda sina djur i samband med angrepp. Länsstyrelsen får besluta om skyddsjakt om ett lodjur orsakar allvarliga skador. Detta under förutsättning att problemet inte kan avhjälpas på annat vis och att skyddsjakten inte hotar lostammen. Elstängsel av olika slag är ofta effektiva för att hålla rovdjur ute från djurbesättningar, men det är betydligt svårare när en ett lodjur väl börjat besöka hägnet.
Under det gångna året har lodjur upprepade gånger tagit sig in i hägnet, och totalt rivit ett tjugotal dovhjortar.
- Situationen är mycket besvärlig för ägarna till hägnet. Trots att det är i utmärkt skick har ett lodjur lärt sig att det finns lättillgängliga byten innanför stängslet. Då är det svårt avvärja fortsatta angrepp av samma lodjur genom att skrämma bort det eller genom att förstärka stängslet, säger Länsstyrelsens rovdjursförvaltare Per Folkesson.