Slut på nedskärningar i Eskilstuna

Regeringens tio extramiljarder betyder att botten är nådd i Eskilstuna.
I Strängnäs kan de medföra mildare sparkrav.
Men ingen Sörmlandskommun kommer att kunna bibehålla samma servicenivå som rådde före krisen.

Sörmland2009-09-08 06:42

– Om vi får ett 70-tal extramiljoner ser vi ut att göra ett nollresultat nästa år. Det betyder i alla fall att det är slut på nedskärningar. men samtidigt fattas det ett antal miljoner innan vi kan börja göra nödvändiga investeringar inom skola och barnomsorg, säger kommunstyrelsens viceordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S).

I en stad av Eskilstunas storlek motsvarar de tio miljarderna som delas ut till kommuner och landsting ungefär 70 miljoner kronor.

Strängnäs kommun får cirka 24 miljoner kronor. Med nuvarande prognoser tycks det garantera ett litet överskott.

– Budgetprognosen för 2010 pekar redan på ett överskott på ungefär 20 miljoner. Men det förutsätter kraftiga sparkrav på nästan alla verksamheter och vi vet inte ännu om alla nämnder klarar det, säger kommunens ställföreträdande ekonomichef Ulrika Krigholm.

Tillskottet ger politikerna i Strängnäs en möjlighet att backa något på sina sparplaner.

I Flen kommer pengarna inte att täcka hela det förväntade underskottet. I går låg det väntade minusresultatet för 2010 på 29 miljoner i hela kommunen, och extrapengarna motsvarar bara ett tillskott på 12 miljoner kronor.

– Hur långt tillskottet från regeringen räcker vet jag inte än. Under tisdagen har vi budgetberedning och då kan ekonomerna ge säkrare besked, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Berglöv (S).

I Eskilstuna har pengarna redan vållat debatt, mellan den borgerliga alliansen och Socialdemokraterna.

– Nedskärningarna i skolan i Eskilstuna måste stoppas. Den socialdemokratiska majoriteten har dragit ned på skolpengen med sex procent. Dagens tillskott på 72 miljoner från regeringen borde i första hand gå till att vända den utvecklingen och återställa skolpengen, säger Niklas Frykman (FP).

Jimmy Jansson menar att det är omöjligt.

– Om regeringen samtidigt hade slopat jobbskattavdraget hade det funnits ett tiotal miljoner till att dela ut i kommunerna. Då hade vi kunnat göra de satsningar på välfärden som vi ser kommer att behövas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!