Karin Larsson driver blomsterbutiken Decoflor på Rådhustorget i Eskilstuna. Hon uppskattar att hon jobbar cirka 60 timmar i veckan.
– Vi beställer ju aldrig hem färdiga grejer. Allting måste göras i ordning. Kommer det rosor måste de snittas och tas om hand. Sedan måste de göras i ordning om det nu ska bli bukett till födelsedag eller begravning.
Hon hjälper kunder i butiken och tar emot beställningar. Det tar även tid att göra i ordning krukväxterna.
– De kommer liksom bara i en låda. De måste ställas upp snyggt i en kruka, sedan skötas om och prismärkas. Det tar en stund att rådda så att allt är fint i butiken.
Karin Larsson startade Decoflor för sex år sedan. För närvarande har hon en anställd som jobbar heltid. Karin själv jobbar för det mesta även på söndagar.
– Då beställer jag blommor som ska komma till veckan i butiken. Jag måste planera veckan innan vad som ska komma hem till butiken.
Är det värt att jobba så mycket?
– Butiken har alltid varit som en livsdröm. Det är klart att jag tycker det är värt det även om det periodvis är väldigt mycket att göra. Med tiden har man lärt sig att till exempel till jul är man i princip aldrig hemma. Då jobbar man så galet mycket så juldagen kan man knappt stå. Men man vet ju att januari är lugnare.
Karin Larsson är långt ifrån ensam om att jobba mycket. Enligt en ny undersökning jobbar 14 procent av småföretagarna i Sörmland mer än 60 timmar varje vecka. 75 procent av småföretagarna i länet jobbar mer än 40 timmar i veckan. I Sverige som helhet jobbar 79 procent av förtagarna mer än 40 timmar i veckan.
Jens Persson är ordförande för Företagarna i Eskilstuna.
– För många är det väldigt stimulerande att jobba och driva upp företag och se att det går bra och det växer. Går man in i det tycker man att det är väldigt roligt och då kan man jobba hur mycket som helst.
Han säger även att det finns småföretagare som måste jobba mycket för att företaget ska överleva.
– Det finns såna typer av branscher där du inte klarar sig om du inte jobbar 60 timmar i veckan och du kanske bara får ut vad en arbetare får på 40 timmar. Det kan vara så tuff konkurrens.
Christer Dahl är vd för Nyföretagarcentrum i Eskilstuna. Han känner igen bilden av att småföretagare jobbar många timmar.
– Förutom själva jobbet har du ju också administrationen av fakturor, bokföring, betalningar med mera som måste skötas. Är du inom handel ska du klara bemanningen för att ha rimliga öppethållandetider och det är dyrt att ha anställd personal, speciellt på kvällar och helger. De tiderna får du därför oftast ta själv.
Undersökningen visar att småföretagarna i Sörmland även tar ut kortare semester än många andra. Mer än varannan, 56 procent, tar bara ut två veckors semester eller mindre under sommaren. I Sverige tar 47 procent av småföretagarna ut två veckors semester eller mindre.
Karin Larsson på Decoflor brukar försöka vara ledig en vecka i januari. I år blev det även en veckas sommarsemester.
– Jag skulle ju vara ledig tre veckor, men under två veckor var jag här i princip varje dag i alla fall, säger hon.
Jens Persson säger att frihetskänslan är viktig för många småföretagare.
– Även om folk jobbar ganska mycket tid tror jag ändå att det uppvägs av att kunna styra sin tid. Det tror jag folk mår ganska bra av.