SMHI varnar för snöfall i Sörmland under kvällen

Efter en ömsom blåsig, ömsom solig aprilhelg väntar blötsnö under söndagskvällen. Den som ska ut i trafiken uppmanas ta det försiktigt.

Under söndagskvällen väntas snö i Sörmland och det finns risk för besvärligt väglag för trafikanter.

Under söndagskvällen väntas snö i Sörmland och det finns risk för besvärligt väglag för trafikanter.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2021-04-11 14:10

Under söndagsförmiddagen gick SMHI ut med en klass 1-varning (på den tregradiga skalan) för hela Sörmland. Under kvällen letar ett snöfallsområde sig in över länet.

– Vi har ett nederbördsområdet som letar sig upp söderifrån och når Sörmland under kvällen. Det börjar som regn, men övergår allt mer i blötsnö och snö under kvällen framåt 19- och 20-tiden. Det vi ser under natten är att vi har lite mildare luft som trycker på bakom nederbördsområdet och vid midnatt övergår det till regn igen, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Det nyckfulla vädret är något att uppmärksamma för den som ska ge sig ut i trafiken.

– De som har hunnit byta till sommardäck behöver vara beredda på att det kan bli besvärligt väglag om nederbörden får lägga sig. Vägytorna ska i allmänhet hålla sig över nollan, så det är snöhalkan som kan göra det besvärligt.

Meteorolog Linus Karlsson berättar att temperaturen faller mot nollgradigt under kvällen, för att sedan öka något under natten.

– Kollar vi morgontimmarna så ligger temperaturen på några plusgrader, men man får räkna med att någon eftersläntrande regnskur kommer att passera, säger han.

Kan det finnas risk för halka även under morgonen?

– Ja, det är fortsatt molnigt och mildare luft som trycker in. I samband med att snö lägger sig på vägbanorna får man räkna med att det blir besvärligt.

Är det här ett klassiskt aprilväder?

– Ja, det får man väl kalla det på sätt och vis. Ett bakslag för våren är det i alla fall. Vi kommer fortsatt att ha den här något kyligare luften som ligger kvar i början av veckan. Det vi ser för andra halvan och mot slutet av veckan är att det finns en tendenser till att mildare luft rör sig in över Sörmland, säger Linus Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!