Omikron: "Förvånad om vi inte redan har den i Sörmland"

Inga fall av nya virusvarianten omikron har hittats i Sörmland. Men smittskyddsläkaren tror att vi har den här redan. Och han vill se alla utlandsresenärer testade.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tror att coronavarianten omikron var på väg ut i världen redan när det upptäcktes på labb i Sydafrika den 9 november. Och han blir inte förvånad om ett covidtest i Sörmland redan nu innehåller omikron.

Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tror att coronavarianten omikron var på väg ut i världen redan när det upptäcktes på labb i Sydafrika den 9 november. Och han blir inte förvånad om ett covidtest i Sörmland redan nu innehåller omikron.

Foto: Magnus Grimstedt och TT

Sörmland2021-11-29 18:12

I dagsläget finns enligt Världshälsoorganisationen, WHO, inget som tyder på att omikron är farligare än andra varianter av coronaviruset. Men det är mycket som är oklart, och WHO varnar för att "De övergripande globala risker som kan kopplas till den nya varianten omikron bedöms vara mycket höga".

De allmänna rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten är: Har du varit i Sydafrika, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Moçambique, Namibia eller Eswatini (Swaziland) och nyligen kommit hem igen, stanna hemma i sju dagar efter ankomst, oavsett om du har symptom eller inte och oavsett ålder. Testa dig för covid-19 så snart som möjligt, helst samma dag du återkommer till Sverige, och testa dig igen efter fem dagar. Både vaccinerade och ovaccinerade ska testa sig, och även barn från 6 år. Uppmaningen omfattar också dig som har haft covid-19 de senaste sex månaderna.

Sörmlands smittskyddsläkare Signar Mäkitalo är inte nöjd.

– Jag blir snarare förvånad om omikron inte redan finns i länet. Sydafrika har väldigt bra labbkapacitet för avancerad undersökning av virusen och därför kunde den nya varianten upptäckas där. Landet har haft lugnt ett tag men nu ökar smittan snabbt igen. Tidigare har ingen annan coronavariant än Delta lyckats sprida sig med sån hastighet, men nu är det omikron som sprider sig enormt fort. Och det får mig att tro att omikron nog funnits i världen ett tag. Det vore konstigt om det bara är några människor på flygplan som fått virusvarianten med sig från Sydafrika.

undefined
Signar Mäkitalo

Därför skulle Signar Mäkitalo önska att svenska regeringen och Folkhälsomyndigheten reagerar lite snabbare nu.

– Vi var för blåögda våren 2020, och tittade bara på resenärerna som kom hem från det speciella stället i Alperna där covid-19 haft ett stort utbrott. Det var bara de som testades till en början och det visade sig ju inte vara någon bra strategi. Jag skulle vilja att alla människor som överhuvudtaget varit utomlands skulle testa sig nu, och gärna hålla sig hemma i en vecka. Man bör vara väldigt försiktig nu, de här virusen är fruktansvärt snabba och nya mutationer kan dyka upp.

I Sörmland har företaget Unilabs, som på uppdrag av regionen jobbar med laboratoriemedicin och analyserar provtagningar, köpt in en apparat som läser av virusvarianten i covidproverna. Men det tar några dagar.

– Det tar fem–sju, upp till tio, dagar att testa ett covidprov för att hitta vilken virusvariant det handlar om. Minst tio procent av alla covidtest, och samtliga där personen varit i de aktuella afrikanska länderna, undersöks på det här viset för tillfället. Jag hoppas verkligen att vi snarast börjar testa alla utlandsresenärer, och analyserar deras tester. 

Signar Mäkitalo förutsätter att alla nu vet att han förespråkar försiktighet i alla lägen, och att ingen därför blir förvånad när han önskar sig en december utan stora sammankomster. Region Blekinge som ser en hög smittspridning inför nu bland annat besöksförbud på sjukhuset.

– Jag skulle inte säga nej till försiktighetsåtgärder. Jag tror att Folkhälsomyndigheten kommer med nya rekommendationer i veckan.

Färska kommunsiffror för förra veckan presenteras under tisdagen den 30 november, men Signar Mäkitalo kan redan nu rapportera att regionen fann drygt 220 nya fall i Sörmland vecka 47 (136 vecka 46). Framför allt är det i åldrarna 30-59 smittan sprids.

Omikron

Den första kända bekräftade fallet registrerades den 9 november i Sydafrika.

Världshälsoorganisationen (WHO) har klassat omikronvarianten som "oroväckande", vilket är den högsta riskklassen, tillsammans med alfa, beta, gamma och delta.

• Omikron är en mycket avvikande variant med ett stort antal mutationer, enligt WHO. Det kan finnas en ökad risk för att tidigare coronasjuka personer kan smittas på nytt med omikron.

Hittills har inga dödsfall med koppling till omikron registrerats.

Källa: TT

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!