Arbetet med att smittspåra covid-19 har pågått i Sörmland sedan i våras. Den 28 oktober växlade arbetet upp då man började bildandet av en specialiserad smittspårningsenhet. Chef för enheten blev Katarina Bengtås.
– Det var mycket jobb med att rekrytera folk. Vi var en handfull personer från början, nu är vi ett 30-tal, säger Bengtås.
Smittspårarna är till stor del timanställda pensionerade läkare, samt sjuksköterskor och undersköterskor, som jobbar efter behov. De har fått genomgå en utbildning i smittspårning framtagen i dialog med smittskyddsenheten.
– Väldigt många har anmält sig frivilligt, det är många som vill ställa upp. Det är fantastiskt, de gör bra insatser och är riktiga hjältar, säger Bengtås.
De jobbar hemifrån med att ringa upp personer som testat positivt för covid-19. Det i särklass viktigaste när det kommer till smittspårning är att så snabbt som möjligt få kontakt med den smittade. Enhetens målsättning är kontakt inom 24 timmar. Under enhetens två första månader var det en utmaning medger Katarina Bengtås.
– Det var högt tryck och en utmaning att rekrytera tillräckligt många för att hinna med. Men i mitten på december var vi ikapp och har varit det sedan dess.
Enheten för smittspårning i Region Sörmland har kontinuerlig kontakt med övriga regioner i landet. Dels genom Folkhälsomyndigheten där Sörmland ingår i en grupp med Gotland, Östergötland, Örebro och Värmland som har månadsvisa möten. Dessutom sitter Katarina Bengtås i möte med SKR och representanter från landets alla regioner varje vecka.
– Jag tycket att vi har en bra dialog och det är jätteviktigt med kunskapsöverföring. Men det är klart att samarbetet alltid kan bli bättre.
Smittspårarna över hela landet rustar nu för en befarad tredje våg. Det handlar om att vara vaksam på nya virusvarianter som skulle kunna innebära nya symptom, eller att viruset slår mot grupper som tidigare inte varit lika utsatta.
– Det gäller att vi är på tårna, vi får inte slappna av. Vi har en god bemanning och nära kontakt med smittskyddsenheten och får indikationer direkt om det händer någonting.
I dag ligger antalet smittade i länet på omkring 300 i veckan. Att jämföra med årets första vecka då siffran var 850.
– Om vi klarade vecka ett så har jag stora förhoppningar om att vi klarar en tredje våg också, slår Bengtås fast.