Smygfotograferingen ökar i Sörmland

Sedan 2013 är "kränkande fotografering" ett brott. Vanligast är att kvinnor och unga utsätts, och att fotografen och offret har eller har haft en relation.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sörmland2019-08-02 04:30

I Sörmland görs inte särskilt många anmälningar om kränkande fotografering, men antalet stiger sakta, precis som i resten av landet. Från 180 anmälningar i riket 2014 anmäldes 445 brott under 2017. I Eskilstuna anmäldes sex brott mot lagen 2018, i Nyköping fyra och i Flen två – vilket gör att Flen har flest brott per 100 000 invånare, 12 stycken. I Strängnäs anmäldes två fall 2018, men inget i resterande Sörmlandskommuner.

I hela Sörmland anmäldes 14 brott 2018 och 2017, nio brott 2016, fyra brott 2015 och åtta år 2014.

De flesta anmälningar enligt lagen om kränkande fotografering görs av en kvinna, typiskt mot en pojkvän, man eller sambo, som filmat eller fotograferat kvinnan eller flickan under tiden de var ett par. 28 procent av anmälningarna görs inom ramen för ett parförhållande, vare sig det är avslutat eller pågående. 13 procent av anmälningarna kommer från skolans värld, i 13 procent av fallen är gärningspersonen inte känd av offret. Grannar anmäls i åtta procent av fallen och sju procent av anmälningarna kommer från personer som blivit fotograferade i idrottssammanhang, som i omklädningsrum. Lika många är hyresgäster eller hyresvärdar. I 75 procent av fallen anges en man eller pojke som fotograf och i två tredjedelar av anmälningarna är kvinnor och flickor offer. Siffrorna kommer från en ny rapport från Brottsförebyggande rådet.

I en tredjedel av fallen har offret eller någon annan tagit reda på att bilder eller filmer har spridits via sociala medier. I var femte fall har målsägaren hotats med att bilder ska spridas. I något mer än var femte fall har målsägaren upptäckt filmningen, till exempel sett en mobil stickas upp ovanför en provhytt eller i ett badrumsfönster.

Filmandet och fotograferandet kan, enligt rapporten, syfta till att hota målsägande. I ett exempel har en man hotat sprida bilder på sin tidigare flickvän, för att förmå henne att återuppta förhållandet. I andra fall har det handlat om trakasserier – en berusad flicka som somnat halvklädd har fotograferats av jämnåriga pojkar, som sedan spridit bilderna. Ytterligare fall handlar om hederskultur, där bilder tagits i övervakande syfte. Brå skriver i rapporten att den typen av fotografering får värre konsekvenser för offret, än smygtagna bilder i sammanhang där heder inte är väsentligt.

Kränkande fotografering

Det är förbjudet att i hemlighet fotografera någon som befinner sig i ett privat utrymme, som till exempel hemmet, ett omklädningsrum eller en toalett.

Om fotograferingen är försvarlig, exempelvis om det finns ett journalistiskt ändamål eller om det är ett led i myndighetsverksamhet, anses inte fotografering kränkande ens om den sker i de uppräknade utrymmena.

Det är själva fotograferingen som är kränkande, den blir inte mer kränkande om bilderna exempelvis sprids i sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om