Snart är det slut på dasstömning i Östersjön

Bajset ska bort från Östersjön. För fritidsbåtägare ställer det till en del bekymmer. – På ett sätt är det bra för miljön, men det blir merarbete för oss att installera tömningsanordning, säger seglaren Tomas Norén, Nyköping.

Sörmland2014-07-21 06:35

Solen strålar ner mot fritidsbåtarna vid gästhamnsbryggan på ön Broken i Nyköpings skärgård. Här ligger motorbåtar och segelbåtar förtöjda sida vid sida.

Längst in i viken badar några barn.

Fram till den här sommaren har båtägare med toa kunnat tömma sitt bajs och kiss från sina tunnor rätt ut i havet.

Men från den 1 april nästa år måste alla fritidsbåtar tömma sina toaletter på särskilda platser.

Lagen har tillkommit för att minska övergödningen.

Kritiker menar att det här förbudet är som att sila mygg och svälja kameler. Störst utsläpp som gör att haven övergöds står ju jordbruken och reningsverken för.

Men studier från bland annat Göteborgs universitet visar att toatömning påverkar övergödningen i Östersjön i allra högsta grad. En veckas toatömning har på sina håll samma effekt som att använda en toalett på land ansluten till ett reningsverk i hela fem månader.

Och fritidsbåtsägare tycker det kan vara bra med förbudet.

– Jättebra, man ska inte bidra till övergödningen, säger Maritha Tjäder, klubbvärd på Broken.

– Principiellt är det bra med tanke på alla skriverier om Östersjöns tillstånd, säger till exempel Raymond och Susann Svensson, Stockholm.

De har en Princess 38, motorbåt, med en 100 liters toatank. När de köpte båten fanns ingen tömningsanordning, men det har de ordnat nu.

Raymond Svensson ser ändå en del problem när lagen införs, framför allt vid alla tömningsstationer. Antalet tömningsstationer i den sörmländska skärgården är i dag fyra.

– Kön till tömningsstationerna kan bli lång och ta lång tid. Det borde finnas fler tömningsstationer ute i skärgården, säger Raymond Svensson.

Samtidigt tycker han att förbudet är ihåligt eftersom det till exempel är fortsatt tillåtet att kissa från en brygga i havet.

I en segelbåt intill har Malin, Kenneth och Elliot Collin, Rönninge, samt Tomas Norén, Nyköping, förtöjt sin segelbåt, Contrast 33. Båten är från 1981.

De har en toatank som rymmer 30 liter och går rätt ut i havet.

– Men vi använder inte toan så mycket, säger Malin Collin.

När lagen träder i kraft måste de bygga om så att tanken kan tömmas. Och det betyder utgifter och arbete.

Den nya lagen ställer också krav på alla som bedriver gästhamnsverksamhet. Behöver till exempel Nyköpings segelsällskap, som driver gästhamnen på Broken, tömningsstation?

– Vi är väl tvungna till det, säger Per Gustavsson, klubbvärd på Broken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!