– Många har inte råd att stanna hemma. Karensen tär både på personalen och ekonomin. Kommunal har i många år arbetat för att karensdagen ska slopas, säger Petra Lindqvist, ordförande vid Kommunal sektion nordost.
Den 11 mars 2020 infördes den slopade karensen. Från och med första sjukdagen har man kunnat få ersättning från Försäkringskassan, men det kan man alltså inte längre få från och med fredagen den 1 oktober, då karensen är tillbaka.
Petra Lindqvist berättar att kompensationen för karensavdraget gjort skillnad:
– Man har inte förlorat så mycket på att stanna hemma. Särskilt i de smittbärande verksamheterna som äldreboenden och förskolor, där man inte kommer undan, har det varit betydelsefullt. Det har varit bra för hela verksamheten.
Hon hoppas att medlemmarna inte går till jobbet nu om de är sjuka:
– Men verkligheten kan vara annorlunda, säger hon.
Terese Östlin är nationell försäkringssamordnare vid Försäkringskassan.
– Det finns ju de som det såklart är tufft för, att läget återgår till det normala. De som har det väldigt tight med ekonomin och är väldigt beroende av sin försörjning och lever på existensminimum.
Hon förklarar att det är viktigt att komma ihåg att man kan ansöka om ersättning fram till årsskiftet:
– Om man har sjukdagar före första oktober så kan man få ersättning för dem retroaktivt om man ansöker senast den sista december i år, säger hon.