– Jag reser mycket med tåg och använder telefonen för att hålla koll på avgångarna, men alla synskadade har inte en smartphone. Utropen är till stor hjälp för väldigt många, och för dem är det här beslutet förstås riktigt dåligt, säger Magnus Gustafsson.
Högtalarutropen ska fortsättningsvis reserveras för ändringar och störningar, medan trafikinformationen för de tåg som kommer i tid ska annonseras via andra kanaler. Synskadade resenärer hänvisas istället till så kallade pratorer; pratande maskiner som finns uppställda på järnvägsstationerna. Men Magnus Gustafsson menar att pratorerna inte är ett dugligt alternativ till utropen – åtminstone inte som de är placerade idag.
– Det finns en innanför ingången till Eskilstuna central, men det krävdes att en bekant till mig uppmärksammade mig om att den fanns för att jag skulle veta det. Vet man inte om att de finns eller har tillräcklig syn för att urskilja den gula färgen har man inte en chans att hitta dem.
Tomas Gustafsson, enhetschef för Trafikinformera järnväg på hos Trafikverket, berättar att beslutet delvis har motiverats av en vilja att uppnå enhetlighet på landets tågstationer.
– De är redan borttagna på 5 av 6 stationer och vi göra inga utrop på kvällar och tidiga mornar. Är det mycket förseningar plockar vi dessutom bort utropen för tåg som är i tid. Så det är en väldigt inkonsekvent tjänst som det ser ut idag, säger han.
Tomas Gustafsson berättar också att mängden utrop ibland får större stationer att drunkna i ljud.
– Ibland har vi haft 72 minuter utrop på en timme, det går ju inte, och blir en ljudmatta som gör att man riskerar att missa viktiga meddelanden, säger han.
Han uttrycker dock förståelse för att beslutet kritiseras av de som förlitat sig på utropen.
– Vi kommer inte ifrån att talad information är viktig för den som inte ser. Alla järnvägsstationer har pratorer, men vi vet att de ibland är svåra att hitta eller ta sig till. Vi har uppdaterat dem under året och ska följa upp hur det fungerar. Men vi har också gjort intervjustudier med synskadade som visar att man inte använder sig av utropen i någon större utsträckning. Många använder smartphones, men vi erbjuder också ledsagarservice på större stationer, säger Tomas Gustafsson.