Vill locka fler kvinnor att skydda sig mot cancervirus

Från i år är det, tack vare det nationella forskningsprojektet Utrota livmoderhalscancer, gratis att vaccinera sig mot sjukdomen för sörmländska kvinnor mellan 23 och 29 år. Än har bara tio procent nappat på erbjudandet och regionen går snart ut med en riktad informationskampanj för att fler ska skydda sig mot det sexuellt överförbara viruset.

Runt 550 svenska kvinnor drabbas årligen av livmoderhalscancer, runt 150 avlider av sjukdomen. Nu pågår en nationell forskningsstudie i syfte att utrota sjukdomen.

Runt 550 svenska kvinnor drabbas årligen av livmoderhalscancer, runt 150 avlider av sjukdomen. Nu pågår en nationell forskningsstudie i syfte att utrota sjukdomen.

Foto: isabell Höjman/TT/arkiv

Sörmland2023-08-10 04:45

Vaccinerbjudandet gäller alla kvinnor i åldersgruppen som bor i länet, inklusive asylsökande, papperslösa och flyktingar. Sammanlagt 8 600 kvinnor i Sörmland födda mellan 1994 och 1999 har fått erbjudandet, via Kivra eller brev.

I samband med vaccinationen får kvinnan också ett provtagningskit för att själv testa om hon bär på HP-viruset, som orsakar livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar inte mot pågående infektion.

Projektet drivs med lite skilda resultat i landet. Medan Karolinska institutet nu funderar på varför så få kvinnor hittills nappat på deras vaccinerbjudande, är ansvariga i Region Sörmland mer nöjda.

– Vi startade den 15 maj och en månad senare hade drygt 900 kvinnor vaccinerats. Det är jättebra, säger Chatarina Strömbäck, barnmorska och verksamhetsutvecklare på länets kvinnokliniker.

– Av erfarenhet vet vi att tio procent brukar nappa snabbt på erbjudanden. Sen blir det lite svårare att nå alla övriga. För att forskningsprojektet ska uppnå resultat vill man ha runt 65 procents deltagande, och än är vi inte bekymrade.

undefined
HPV-vaccin ges på sex orter i länet; Eskilstuna, Flen, Gnesta, Katrineholm, Nyköping och Strängnäs. Boka tid via länkar på 1177 eller ring regionens bokningstelefon 016-10 40 44.

En ny stor informationskampanj drar igång vecka 35 för att locka fler kvinnor till vaccinationscentralerna, och Chatarina Strömbäck berättar att i Sörmland kommer den att synas mycket på sociala medier, med riktad information till målgruppen. 

– Det blir intressant att se efter sommaren hur många som bokat vaccinering. Möjligheten har funnits hela semesterperioderna.

Karolinska planerar att erbjuda vaccin till kvinnor i samband med gynekologisk cellprovtagning för att nå fler.

– Regionerna har valt olika tillvägagångssätt och hittat individuella lösningar för att nå målgruppen, och just nu erbjuder vi inte HPV-vaccin med cellprovet. Sörmland har ju tyvärr ett lågt deltagande i cellprovtagningen. Men information om vår kampanj har gått ut till alla vårdinstanser som träffar kvinnor i åldersgruppen.

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt, sexuellt överförbart virus som orsakar flera cancerformer, varav livmoderhalscancer är vanligast. Att vaccinera just de som är födda 1994–1999 anses att ha störst effekt. I åldersgruppen är spridningen av HPV stor och färre vaccinerade, enligt 1177.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!