Aptitrundan lockade besökare från när och fjärran

"Aptitrundan är ett jätteroligt tillfälle att få visa upp verksamheten, berätta om våra produkter och möta besökare som kanske inte varit hos oss tidigare."

Petter Holmgren från Uppsala firade sambon Anna Öhnfeldt med slottsweekend i Eskilstuna och med ett antal besök längs Aptitrundan 2021 i Sörmland. Granerfeldts tomater och grönsaksinläggningar gick hem.

Petter Holmgren från Uppsala firade sambon Anna Öhnfeldt med slottsweekend i Eskilstuna och med ett antal besök längs Aptitrundan 2021 i Sörmland. Granerfeldts tomater och grönsaksinläggningar gick hem.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2021-09-11 17:37

Småskalig tomatodling utan bekämpningsmedel och direkt till kund. Det är Granerfeldts trädgårdscenters melodi. Familjeföretaget från Kungsör driver såväl det stora växthuset i Ostra som under vår och sommar fylls av blommor, som det lite mindre med tomater, gurka, chili och paprika. Och skogsbruket hemma på gården i Kungsör ger biprodukten träflis – som värmer upp tomaterna.

För Björn Granerfeldt är det en mycket god idé att delta i Sörmlands Matklusters årliga höstevenemang.

 – Och vi har definitivt märkt att människors tankar går mot närodlad mat under pandemin. Jag tror absolut att många passar på att åka runt i länet den här helgen.

undefined
Björn Granerfeldt i familjeföretaget Granerfeldts Trädgårdscenter odlar tomater fram till oktober i växthusen i Ostra. Och alla tomater är satta med frö. "Att jobba med tomater är arbetsintensivt, men roligt."

– Föreningen gör ett bra jobb med att lyfta oss småskaliga matproducenter, och vi inspireras av och stöttar varandra. Lite synd bara att man inte själv hinner runt till de andra en sån här helg, skrattar han.

Under Aptitrundan bjuder Björn med personal på avsmakning av alla de olika sorters tomater de odlar, och på de olika inläggningarna vars mångåriga recept är både omtyckta och prisbelönta.

– När vi tog över tomatodlingen efter Sten och Birgitta Hellmark 2015 fick vi även ta över Birgittas framgångsrika recept, vilket vi är stolta och glada över.

undefined
Att åka runt till ett antal deltagade i Aptitrundan är för många sörmlänningar ett välkommet familjeevent när hösten kommer.

I år, den elfte Aptitrundan höst där sammanlagt 65 matföretag deltar, har arrangörerna lagt lite extra krut på att få utosocknes besökare att stanna kvar i Sörmland över helgen. Flera av medlemsföretagen erbjuder även boende.

Eller så kan man hitta sköna lösningar på egen hand. Någon som hade fått till en fin hösthelg i norra Sörmland var Petter Holmgren från Uppsala, som i 30-årspresent bjöd sambon Anna Öhnfeldt på både slottsweekend, en mordgåta och aptitrunda.

– Jag är lärare och jobbar under loven ofta på kollo. Bland annat i Fiskeboda så jag hade lite koll på Aptitrundan och Sörmlands Matkluster, matintresserad som jag är. Julitas rapsolja är en självklarhet i köket.

undefined
Nettan Karlsson på Granerfeldts presenterar företagets hela utbud för långaväga besökarna Petter och Anna, som gillar vad de smakar under första stoppet på den sörmländska Aptitrundan.

Dessutom tycker paret det är kul med mysterier av olika slag.

– Så vi sover på Sundbyholms slott, och njöt av en härlig mordgåtemiddag i går kväll. Nu inleder vi med ett stopp på Granerfeldts och så blir det lunch på Hornuddens trädgård i Strängnäs. Sen stannar vi nog till hos Kjula hembageri och kanske nåt mer ställe. Det verkar vara väldigt många företag på Aptitrundan man borde hinna med att besöka, men vi håller oss nog i alla fall i norra Sörmland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!