Enbart på Färöarna och Spetsbergen är solförmörkelsen total. I Sverige täcks över 80 procent av solen och det dröjer till år 2039 innan en lika bra solförmörkelse kommer igen.
– Gå ut och titta på himlen, uppmanar astronomen Bengt Edvardsson vid Uppsala Universitet.
Han tycker att det är tråkigt att vädret inte är optimalt under solförmörkelsen. Speciellt eftersom molnen redan 1999 ställde till det för honom när han rest till Frankrike för att se en total solförmörkelse.
Och om det mot förmodan och SMHI:s alla prognoser blir molnfritt under solförmörkelsen så gäller det att skydda ögonen mot de starka strålarna. Det räcker inte att sätta på sig solglasögon.
Antingen kan man köpa svetsglas nummer 14 och hålla upp framför ögonen.
– Eller så kan man ta en räddningsfilt, som många har i bilen. Den har en tunn plastfilm som är aluminiumtäckt. Viker man den dubbel så kan man titta rakt mot solen med den, säger Bengt Edvardsson.
Han understryker att det är en villfarelse att det är farligare att titta mot solen under en solförmörkelse än annars.
– Men det är ju så att man undviker att titta mot solen i vanliga fall.
Ett annat sätt att uppleva förmörkelsen är att rikta en kikare mot solen - men inte titta genom kikaren - och låta solens strålar falla på ett vitt papper som man håller under kikaren. Då avbildas förmörkelsen tydligt på papperet.
Allra störst chans att se solförmörkelsen i Sörmland har flygresenärer som befinner sig ovan molnen. Så den som är på väg någonstans i luften mellan 10 och 12 är att gratulera.
Trots ett tjockt molntäcke över Nyköping gick det att åtminstone till en början se hur månskivan täckte solen.
Även några av SN:s läsare var ute och försökte fånga händelsen. Se Inger Sjulssons bild från Horn i Nyköping ovan.
Var du ute och kollade? Tog du bilder eller någon film? Skicka dem till oss! redaktionen@sn.se