– Det här är ett solklart fall av diskriminering, eftersom det finns en så tydligt samband mellan att hon berättade att hon har adhd och att chefen säger att hon inte ska få jobba kvar. Jag skulle bli förvånad om Nyköpings kommun inte kommer tvingas ge Caroline en upprättelse för det här, säger Therese Isaksson, handläggare och verksamhetsansvarig på antidiskrimineringsbyrån Humanitas. Hon är väl insatt i Caroline Brobergs ärende och tycker att det är viktigt att det drivs vidare.
– Det finns bevis för hur väl chefen tidigare har talat om Caroline och lovprisat hennes arbete, men så fort hon berättar för honom att hon har adhd så får hon inte vara kvar. De skäl han anger är ju också bagateller som att hon flackar med blicken och ibland har ett högt röstläge, säger Therese Isaksson.
Psykiska funktionshinder är precis som andra funktionshinder och i Caroline Brobergs fall har arbetsgivaren bara riktat in sig på det arbetsrättsliga och inte sett diskrimineringen, menar hon.
– Chefer är ofta okunniga om diskrimineringslagen och vilka skyldigheter de har som arbetsgivare att följa den, säger Therese Isaksson.
Caroline har nu valt att gå ut offentligt för att få upprättelse för hur hon behandlats.
Hon har lämnat in en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen. Däri finns bland annat ett mejl från chefen daterat den 10 december, innan hon berättat att hon har adhd, där chefen skriver att han inte kommer att avsäga henne från att jobba på verksamheten. "Tvärtom, vet att du är en glad härlig tjej som brinner för det du gör!!"
I fredags skrev Caroline ett öppet brev som publicerats på bloggen adhdpappan. Inlägget har delats flitigt på Facebook och lästs över 3000 gånger.
– Det är klart att det är jobbigt att gå ut offentligt, nu vet alla att jag har adhd. Men jag gör det även för andras skull och har fått jättemycket stöd. Många har kontaktat mig över Facebook och berättat att de också har adhd och tycker det jag gör är viktigt, säger Caroline Broberg.