Huggormar, värme, öppna fönster och insekter kan förvandla en sommarkväll till katastrof, men det gäller att kunna skilja på vad som faktiskt är farligt och bara olämpligt, enligt veterinär Lage Bellström i Vingåker, specialist i hundens och kattens sjukdomar.
Ormbett, fästingar, algblomning och värmeslag är direkt farligt, menar Lage Bellström. Andra faror är bara farliga i stora mängder. Om en katt eller hund lyckas få tag i en bit salt sill från midsommarlunchen slutar det inte sällan med att oroliga ägare åker i ilfart till veterinären, trots att det i själva verket skulle behövas många gånger mer salt för att djurets hälsa ska vara i fara.
– En riktlinje kan vara att en hund skulle behöva få i sig en saltmängd motsvarande en tesked salt per kilo kroppsvikt för att riskera att dö. Det är mycket salt, säger Bellström.
Att skydda sitt husdjur går ofta hand i hand med att skydda sig själv. Precis som människor påverkas djur av sommarvärmen. Katter är förhållandevis bra på att anpassa sin aktivitet efter vädret, hundar har däremot en tendens att fortsätta som vanligt trots att solen gassar. Därför gäller det att som hundägare anpassa aktivitet efter väder, hålla sig i skuggan varma dagar och se till att hunden dricker vatten.
– Det händer fortfarande att hundar lämnas i varma bilar. Många underskattar hur varmt det blir och hunden kan bli riktigt dålig som följd, säger Anna Norlin, distriktsveterinär och expert på hundens och kattens sjukdomar.
Katter blir ofta mer aktiva om sommaren och för innekatter innebär det att en fågel utanför ett öppet fönster kan trigga jaktinstinkterna så till den grad att de attackerar, till synes utan tanke på landningsplats. Under sommaren ökar antalet katter som kommer in med fallskador avsevärt, enligt Anna Norlin.
– Jag har sett svårt skadade katter ta sig tillbaka när de fått tid att läka. De allra flesta klarar sig bra. Naturen är fantastisk, säger Lage Bellström
Även insekter skapar besvär under sommarhalvåret. Getingstick är vanligtvis inte farligare för hundar än katter, men det är alltid bra att rådgöra med veterinär. Fästingar kan bära på livshotande sjukdomar som inte bara drabbar djuren, utan också människor om de följer med hem. Att använda förebyggande preparat är ett bra sätt att skydda både sig själv och djuren.
Linda Ling driver Lövlunds kennel utanför Katrineholm. För flera år sen började en av hennes schäfrar halta och i samband med hältan uppvisade hunden aggressivitet. Hon misstänkte att hunden brutit benet och uppsökte veterinär. På plats visade det sig att hunden hade drabbats av borrelia. Efter behandling återhämtade sig hunden, som troligtvis smittats via ett fästingbett.
– När det är något allvarligt brukar det märkas tydligt, även om det kan vara svårt att veta vad som är fel. Is i magen kan vara bra att ha när det handlar om mindre saker, säger Linda Ling.
Sen dess har en annan av hennes hundar hunnit få ett ormbett, som är en annan fara i sommartider. Hunden blev biten i ansiktet. Även den gången gick allt bra, trots att hunden blev biten i rastgården utan uppsyn.
Linda Ling rekommenderar att aktivera hundar genom simning när det är för varmt för andra träningsformer. Det gäller att kontrollera att vattnet ser och luktar normalt innan man släpper hunden. Annars riskerar den att få i sig giftiga alger som kan gro i vattnet. Misstänker du att hunden ändå badat i algerna, tvätta den omgående med det schampo, eller den tvål, som finns att tillgå.
När många tar sig ut i sommarvärmen för att tillbringa tid med sina fyrbenta vänner, sker också fler olyckor. Både djur och människor får bettskador under sommarhalvåret, men det ska inte hindra oss från att vara utomhus med våra djur, tycker Anna Norlin.
Linda Ling håller kurser i lydnadsträning. Hon rekommenderar hundägare att träna på att vistas i nya miljöer, inte bara på sommaren. Hunden kan på så vis vänja sig vid nya intryck i lugn och ro, med färre olyckor som följd.
– Det går inte att åka till stranden med sin hund och förvänta sig att allt ska fungera felfritt, det är ditt ansvar som djurägare att ge hunden bra förutsättningar, säger hon.
Veterinärerna uppmanar ägare att ta kontakt med veterinär för att rådgöra om olyckan är framme, men påminner också om vikten av att behålla lugnet. Olyckor slutar nästan alltid bra.
– Man kommer långt med sunt förnuft, säger Lage Bellström.