Antalet anmälda fickstölder i Sverige har ökat med nästan 40 procent på 15 år, visar statistik från Brå. Mörkertalet är förmodligen stort.
Att hålla uppsikt över väska, plånbok och mobiltelefon är de främsta råden för att skydda sig mot ficktjuven. Men det kan vara lättare sagt än gjort. Tjuvarna blir hela tiden mer förslagna och det är inte alltid lätt att hänga med i svängarna.
– Det här är väldigt flinka personer. Ofta opererar de i ligor och är flera om varje tillgrepp, säger Lennart Vestergren, förundersökningsledare hos polisen i Eskilstuna.
– En avleder offret medan en annan stjäl plånboken eller mobiltelefonen. Sedan kan bytet snabbt vandra vidare mellan ytterligare personer i ligan. Det gör det nästan omöjligt att bevisa något även om man senare skulle stöta på den man misstänker är tjuven.
Somliga är värre utsatta än andra för den här typen av brott. Ligorna siktar nästan alltid in sig på äldre personer, som inte lika lätt uppfattar vad som håller på att hända.
– Tyvärr är nog äldre människor mer godtrogna i största allmänhet, säger Katrineholmspolisens förundersökningsledare Lillemor Melin Sving.
– De kanske inte ens märker att de blivit bestulna. Och när de upptäcker att kortet är borta tänker de inte genast på att spärra det. I stället kanske de ringer till en son eller dotter för att berätta vad som hänt och fråga vad de ska göra.
Ficktjuvarna är däremot blixtsnabba.
– Det är raka vägen till bankomaten för att tömma kontot.
Hon har egentligen bara ett råd att ge för att undvika att bli de förslagna ficktjuvarnas offer.
– Se till att inte bli av med plånboken där kortet ligger!
Det klassiska är att offret lagt handväskan, med plånbok, i kundvagnen. Då är det en enkel match för tjuvarna att avleda uppmärksamheten det korta ögonblick som behövs för att stjäla plånboken.
Avledningsmanöver är en klassisk metod vid fickstölder. Tjuven vill fråga efter vägen, låtsas snubbla, stöta till eller smetar ketchup på sitt offer. I den allmänna uppståndelsen försvinner plånboken med kontokortet.
I värsta fall finns även kortkoden uppskriven på en lapp i samma plånbok.
– Det händer tyvärr. Speciellt bland äldre som inte litar på sitt minne utan skriver upp koden för säkerhets skull, säger Mikael Larsson, förundersökningsledare hos polisen i Nyköping.
Om stölden sker vid kassan inne i en butik kan den visserligen ha fastnat på filmen från en övervakningskamera. Ibland syns även tjuven tydligt.
– Men man måste kunna identifiera personen också, säger Mikael Larsson med en suck.
– Tyvärr är det så att många ärenden läggs ner med en gång, eftersom det helt enkelt inte finns någonting att gå på.