Det är relativt stor skillnad mellan de sörmländska kommunerna när det kommer till snabbt bredband och hur utbyggt det är. Färsk statistik från Post- och telestyrelsen, 2018 års siffror, visar att Oxelösund ligger på plats nummer ett i länet.
I kustkommunen har 93 procent av alla hushåll tillgång till snabbt bredband och för företagen är siffran inte mycket sämre, 87 procent. I botten ligger Flen där motsvarande siffror är 65 procent för hushållen och 44 procent för företagen.
Katrineholm ligger på andraplats av de nio kommunerna, med 90 procent för bostäderna och 83 procent för bolagen.
Sverige ska vara helt uppkopplat med snabbt bredband (100 Mbit/s, fiber) redan 2025, om regeringen lyckas uppnå målen, men dit är det långt.
Målet för nästa år, 2020 är på 95 procent. Idag har endast 81 procent byggts ut, så det kommer bli tufft.
– Ja, det kan man tycka, säger Jens Ingman, marknadsanalytiker vid Post- och telestyrelsen.
Samtidigt har regeringen växlat upp målet för bara några år sedan.
– Det är en bit kvar. Med nuvarande utbyggnadstakt kommer inte 95 procent att nås, säger han.
Mycket talar för att det blir runt 90 procent nästa år istället för 95 procent.
Eftersom det i princip bara handlar om glesbebyggda områden som är kvar att bygga ut blir det extra motigt.
– Det bli dyrare och dyrare ju längre ut man kommer. Det kommer förmodligen bli svårare med de sista procenten som är kvar, säger Jens Ingman.
Dessutom är dopningspreparat, så som bredbandsstödspengar, snart slut.
– Det pratas om ifall det ska komma nya pengar men har inte beslutats om ännu, säger han.
Det handlar givetvis om pengar som kan behövas i de minst intressanta områdena för marknadskrafterna. Där företagen helt enkelt inte ser en lika tydlig affär.
Det är skillnad på snabbt och långsamt bredband. För de personer som bara behöver uppkoppling för något enklare tjänster med mobilen är Sverige i princip redan helt utbyggt.
– 4G-nätet har nästan alla hushåll och arbetsställen tillgång till i Sverige. Det är i alla fall 99,9 procent, säger Jens Ingman.
Varför behövs det snabbt bredband över hela Sverige?– I regeringens strategi försöker de höja tillgången. Då finns större möjligheter till att nyttja olika typer av tjänster.
Det kan handlar om digitala lösningar som kräver ett stabilt nät. Han tar exempel inom vård och omsorg.
– I vissa kommuner investerar de i fiber, som dras fram hela vägen till hushållet för att man vill framtidssäkra. Det kan handla om hemlarm i äldrevården eller liknande saker, säger Jens Ingman.
Det kan även handla att ta höjd för tjänster som inte har hunnit utvecklas ännu. Men när de tas fram ska inte ledningarna i marken begränsa tjänsternas funktionsduglighet.
– Det handlar om digitalisering av samhället, säger han.
Reporter