Det var en rejäl skara av lokalbaserade och gästande livsmedelutvecklare som under onsdagen träffades för att lista ut hur Sörmland ska kunna öka sin närproducerade mat. Målet: att till 2030 kunna uppnå en 75-procentig självförsörjningsgrad, genom att förbättra odling och köttproduktion.
På plats under dagen fanns nära tvåhundra deltagare, till majoriteten bestående av entreprenörer och företagare, men även lokala matproducenter, kommunrepresentanter, handlare och kockar. Även landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) gästade en kort stund under morgonen.
Workshopen anordnades på initiativ av länsstyrelsen, under rubriken "Riktigt stolt mat i Sörmland". Huvudansvarig för dagen var Peter Eklund, omvärldsanalytiker på länsstyrelsen. En av de viktigaste frågorna, menar han, är avsaknaden av ett slakteri i Sörmland, vilket medför logistikproblem.
– Om vi jämför med riket så har vi en hög försörjningsgrad när det gäller kyckling i synnerhet. Däremot, vad gäller nötkött och gris, så har vi inget slakteri. Och då får vi ingen kvalité på det, säger han.
– Ett slakteri är en nödvändighet för att vi ska få ett bättre pris, men också bättre hållbar köttproduktion.
Just den frågan engagerade många. Det blev tydligt i gruppdiskussionerna, där många valde att behandla "livsmedels infrastruktur".
Tror du man kommer nå upp till målet till 2030?
– Nja, men det viktigaste är resan, att vi börjar. Och att det finns ett hopp, säger Peter Eklund.