Rapporten ”Sverige inte helt uppkopplat 2025” har tagits fram av IP-only och riksorganisationen Hela Sverige ska leva. Den visar att 15 av landets 21 regioner riskerar att hamna i permanent utanförskap och Sörmland är en av de regionerna.
Regeringens bredbandsmål för 2020 är att 95 procent av hushållen ska ha tillgång till 100 Megabit per sekund. Detta misslyckas i Sörmland där 86 procent har tillgång och på landsbygden enbart 54 procent.
– Din bostadsadress ska inte bestämma dina möjligheter att vara med i digitala samhället. Vår rapport, som stöds av Post- och telestyrelsens statistik, visar ett delat land när det handlar om bredbandstillgång, säger Terese Bengard, verksamhetschef på riksorganisationen Hela Sverige ska leva, och fortsätter:
– För att även landsbygdsborna ska få möjligheter att fullt ut kunna driva företag, arbeta hemma och använda framtidens välfärdstjänster krävs politiskt krafttag. Bredbandsfrågan måste upp på agendan och resurser måste avsättas, konsekvensen kan annars bli oerhört allvarliga.
Att bygga ut bredband till landsbygdsområden är betydligt dyrare än i städer. Rapporten visar att det behövs 19 miljarder kronor för att närma sig målet medan regeringen har avsatt endast 2,85 miljarder.
– Bredbandsutbyggnaden är vår tids viktigaste infrastrukturfråga för att folk ska kunna bo, verka och driva företag i hela Sverige. Att den digitala infrastrukturen inte kommer högre upp på den politiska agendan tyder därför på att det finns en gammaldags syn på infrastruktur, menar Terese Bengard.
Regeringens mål är att 98 procent av hushåll och företag ska ha tillgång till en Gigabit per sekund i sin absoluta närhet 2025, för det återstår cirka 135 000 hushåll. Cirka 400 000 hushåll återstår att bygga fiber till för att nå målet om 100 Megabit till 95 procent av hushållen.
– Det är många i branschen som är frågande till målet för 2025, inte minst politiker vi träffat på landsbygden. Där målet för 2020 visar, svart på vitt, hur många hushåll som verkligen kan kopplas upp, visar målet för 2025 ett drömscenario där hushållen kanske kan få anslutning någon gång i framtiden om kostnaderna är tillräckligt låga och någon har möjlighet att bygga, säger Fredrik Borg, affärsområdeschef consumer på IP-only, och avslutar:
– Det ena målet är praktiskt, det andra teoretiskt, och vi måste förstå skillnaden.