Regeringen har gett Länsstyrelsen Södermanland och ytterligare sju län i uppdrag att redovisa områden där utsättning av genetiskt värdefull finskrysk varg kan ske. Det behövs minst 300 vargar i Sverige för att vargen ska kunna anses ha gynnsam bevarandestatus enligt Naturvårdsverket. Dessutom krävs det att en ny invandrad varg från Finland eller Ryssland reproducerar sig med en skandinavisk varg vart femte år.
– Inavelsgraden för vargarna i hela populationen är generellt hög, det gäller de sörmländska vargarna också, säger Lovisa Häggström, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Södermanland.
Uppdraget om utvecklad vargförvaltning redovisades den 28 april. Länsstyrelsen i Södermanland har lagt stora resurser på att bygga upp ett förtroende för landets rovdjurspolitik de senaste åren. Med en öppen kommunikation har man byggt upp ett samarbete med jägare och allmänhet, ett förtroende som riskerar att fallera om fler vargar importeras till länet.
– Enligt de kriterier som togs fram kan länsstyrelsen inte se att det finns någon lämplig plats för utsättning i dagsläget, säger Lovisa Häggström.
Grundkriterierna innebär att området ska vara statligt ägt och vara utan någon som har jakträtt. Dessutom görs en bedömning utifrån regionala förhållanden, där hänsyn tas till täthet av vargrevir, täthet av tamdjursbesättningar, förekomst av rovdjursavvisande stängsel, infrastruktur och befolkningstäthet.