Rotavirusinfektion är en magsjukdom som kan ge upphov till kräkningar och diarré. Sjukdomen är extra allvarlig för små barn som kan förlora så pass mycket vatten att de blir uttorkade. Viruset är mycket smittsamt och kan spridas via nappar, leksaker och sådant barnen tar i munnen. Även om man håller rent runt sitt barn är det omöjligt att stoppa smittspridningen helt.
Vaccinet som i över ett år har ingått i Sörmlands regionala vaccinationsprogram heter Rotarix. Det är ett av två sorters vaccin som i Sverige används för att förhindra infektionen. Idag är det nästan enbart Rotarix som används. Tidigare har flera regioner även använt sig av RotaTeq som ger lika bra skydd men kräver fler doser. Det är Rotarix som i september kommer att bli en del av barnvaccinationsprogrammet. Enligt en studie från Karolinska institutet finns en tydlig korrelation mellan antalet barn som söker vård för magsjuka och län där barn blivit vaccinerade.
På BVC på Vårdcentralen City i Eskilstuna ges Rotarix ut till barn nästan varje dag. Vaccinet intas oralt och smakar sött vilket gör det väldigt lätt att ge. Det är få föräldrar som är skeptiska.
– Absoluta majoriteten av alla föräldrar väljer att ge vaccinet till sina barn efter att de fått information vad det handlar om, säger distriktssköterska Annika Macdonald Oldberg på BVC Eskilstuna.
Om man bara ger sitt barn första dosen skyddar vaccinet inte lika bra därför är det viktigt att man som förälder kommer tillbaka för andra dosen, enligt Annika Macdonald Oldberg. BVC i Eskilstuna kommer tillsammans med övriga barnavårdscentraler i Sörmland inte att märka av någon större skillnad eftersom det som nu sker är att övriga landet anpassar sig till vad som i Sörmland redan är standard. I Eskilstuna kommer man i vanlig ordning fortsätta ge ut vaccin som skyddar mot jobbig diarré.
– Idag har jag beställt in 100 nya doser, säger Annika Macdonald Oldberg.
Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inte någon brist på rotavirusvaccin. Särskilt inte nu när det har köpts upp stora mängder Rotarix som kommer skeppas ut till barnavårdscentraler runt om i landet, menar Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.
– Allt visar på att rotavirusinfektioner kommer att minska men inget vaccin garanterar 100 procentigt skydd. Men Rotarix är i alla fall 90 procentigt, säger Tiia Lepp.
Folkhälsomyndigheten var först ut med en utredning där de kom fram till att rotavirusinfektioner var en tillräckligt stor börda för att motivera ett förslag om att ett utökat vaccinationsprogram skulle skickas in till regeringen. Regeringen beslutade i mars, utifrån Folkhälsomyndighetens utredning, att sätta in Rotarix i det allmänna barnvaccinationsprogrammet tillsammans med bland annat vaccin mot kikhosta, stelkramp och röda hund.
– När fler runtomkring blir vaccinerade minskar smittrisken men det bästa sättet att skydda sitt barn är att se till att vaccinera barnet, säger Tiia Lepp.
Hon menar att smittrisken minskar för ett barn som befinner sig i en situation där alla runt omkring är vaccinerade. Men rotaviruset är en virusinfektion som inte går att vaccinera bort. Även vuxna kan drabbas men eftersom en rotavirusinfektion hos vuxna sällan är allvarlig finns inget vaccinationsbehov.