Sörmland strävar mot mindre tvång

Trots att Sörmland enligt Socialstyrelsens rapport har mest psykiatrisk tvångsvård i landet är bältesläggningarna få, framhåller Johan Hellström, verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Katrineholm och Nyköping.

Johan hellström.jpg

Johan hellström.jpg

Foto:

Sörmland2015-01-07 06:15

Enligt honom är Socialstyrelsens sätt att mäta tvångsvård inte rättvisande.

– Socialstyrelsen mäter vårdintyg, innan vårdintyget trätt i kraft. Vi vet att vart femte vårdintyg i Sörmland avskrivs. Många är tillfälliga, det kan vara en man som är berusad och hotar att ha ihjäl sin fru, och sedan nyktrar till, säger han.

Ett vårdintyg ska finnas för att en person ska bli tvångsvårdad. När en läkare har skrivit ett vårdintyg ska detta bedömas av psykiatrin innan det träder i kraft, förklarar Hellström. Han tror det är olika med statistikföringen i de olika landstingen.

– I Sörmland har vi många vårdintyg, men få tvångsåtgärder, säger Johan Hellström.

En tvångsåtgärd kan vara bältesläggning, tvångsinjektioner, eller avskiljning.

I Sörmland bältades 2013 enligt statistiken 49 kvinnor och 39 män. I de siffrorna ryms inte lika många individer; siffrorna gäller tillfällen och inte personer.

– Vi lägger ytterst få individer i bälte. Efter varje tvångsåtgärd sker en utvärdering med patienten. Det finns några enstaka personer som faktiskt föredrar bältesläggning när de mår riktigt dåligt. Vi försöker undvika bälte för de personer som inte vill, framhåller Johan Hellström.

Om nu Sörmland enligt statistiken har mest tvångsvård i landet per tusen invånare men ändå få tvångsåtgärder, innebär det att Sörmland är bättre än andra att använda andra metoder än tvångsåtgärder?

– Vi är inte bäst, men vi är bland de bättre. Vi har varit med i projektet "Bättre vård mindre tvång" som SKL drivit. Vi har ändrat våra rutiner. Vi har alltid utvärderingssamtal. Det är ganska nytt, vi har gjort det i ett par år.

Att kvinnor, och just unga kvinnor, spänns fast oftare än män är något som sticker ut i statistiken, som Kuriren tidigare har rapporterat om. Det gäller inte bara Sörmland utan hela landet. Bakgrunden är utsatthet för sexuella övergrepp som skadar de drabbade mycket illa så att de kan må oerhört dåligt, förklarar Johan Hellström

– Det är en utsatt grupp som far väldigt illa av övergrepp. Till exempel att en pappa har förgripit sig på sin dotter. Flickorna/kvinnorna är mer utsatta än män.

Patienter som blivit utsatta för sexuella övergrepp utgör troligen den största delen av dem som hamnar i tvångsåtgärder, säger Johan Hellström.

– De patienterna har det svårast och de är en av våra viktigaste patientgrupper. Jag skulle säga att de är den vanligaste gruppen i vår öppenvård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!