Studien från Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterades i november och visar på ett samband mellan dödföddhet och sena igångsättningar. Flera experter har därefter förespråkat att gravida som gått över tiden ska sättas igång i vecka 41 i stället för 42 som är dagens praxis.
Den 31 januari ställde sig Svensk förening för obstetrik och gynekologi, SFOG, bakom rekommendationen. Detta sedan föreningen gått igenom det vetenskapliga underlaget. Senare under våren väntas tvingande nationella riktlinjer följa samma riktning.
Flera regioner, däribland Jämtland, Gävleborg, Dalarna och Uppsala, har föregått riktlinjerna och infört igångsättning i vecka 41. Sörmland, som mellan 2010 och 2018 hade högst andel dödfödda barn av landets 21 regioner, väljer att avvakta med att ändra sina rutiner.
Redan nu ska dock kvinnor som så önskar erbjudas igångsättning vid 41 fulla graviditetsveckor.
Tidningen har utan framgång sökt Bo Tideholm, divisionschef för kirurgi på Region Sörmland för en kommentar. På regionens hemsida uttalar han sig dock om kommande riktlinjer.
– När vi ändrar tidpunkten för igångsättning måste vi ha en ny vårdrutin klar för verksamheterna att följa. Detta arbetar vi med just nu. När de nationella riktlinjerna är klara kommer kvinnor i Sörmland att erbjudas information om fördelar och nackdelar med induktion respektive att avvakta vid 41 fulla graviditetsveckor.