Sörmlands konkurrenskraft rankas lågt

Hög arbetslöshet drar ner Sörmlands konkurrenskraft. Länet rankas på 17:e plats i Sverige.– Det kan ju bli en liten radarskugga mot Stockholm, säger länsrådet Staffan Larsson.

Johanna_140317_108S (2).jpg

Johanna_140317_108S (2).jpg

Foto:

Sörmland2014-04-09 05:00

Nordiska rådets forskningscenter Nordregio har rankat Sveriges 21 län efter konkurrenskraft. Rankingen har tagit hänsyn till befolkningsutveckling, arbetsmarknad, utbildning och forskning samt ekonomisk tillväxt och innovation.

Enligt direktören Kjell Nilsson vid Nordregio ger rankingen en grov uppskattning av vilka regioner som är mest konkurrenskraftiga och vilka som har det svårast. Sörmland rankas på plats 17 i Sverige. Stockholm ligger i topp och Gävleborg i botten.

Kjell Nilsson är förvånad över att Sörmland hamnar så lågt på rankingen.

– Det överraskar mig, säger han och fortsätter:

– En slutsats är ju den att man räknar med att närheten av Stockholm ska ge ringar på vattnet, men att det inte alltid stämmer. Det ser vi ju lite grann liknande i Köpenhamnsregionen.

– Kanske bor man i Sörmland, men så är företagen placerade i Stockholm så att det är där de ger en större bruttonationalprodukt.

Staffan Larsson är länsråd vid länsstyrelsen i Sörmland.

– Det kan ju bli en liten radarskugga mot Stockholm, så kan det bli.

Orsaken till att Sörmland rankas lågt är framför allt den höga arbetslösheten. Enligt arbetsförmedlingen uppgick arbetslösheten i Sörmland i februari till 11,1 procent vilket kan jämföras med rikets 8,5 procent.

– Nedgång i industriverksamhet har gett att man har en förhållandevis hög arbetslöshet, säger Kjell Nilsson.

I Nordregios undersökning ligger Sörmland ganska bra till när det gäller befolkningstillväxt. Sörmland ligger i mellanskiktet bland Sveriges län när det gäller utbildning.

Johanna Palmér är vd på Östsvenska Handelskammaren.

– Södermanland hamnar lågt i rankingen framför allt om man ser till arbetsmarknaden. Sörmland har många som dagpendlar till någon av de starka arbetsmarknadsregionerna runtom länet, Stockholm, Norrköping-Linköping och Mälardalen.

– Man bor i en trevlig boendemiljö i Sörmland, men tjänar sina pengar någon annanstans. Befolkningstillväxten är sjunde bästa i rankingen, vilket stödjer att många gärna vill bo i Sörmlands trevliga städer och landskap.

Johanna Palmér konstaterar att rankingen visar att storstäder och stora regioner har bättre konkurrenskraft jämfört med mindre.

– Det ligger kanske i sakens natur, men det är viktigt att fundera över vilken innovationskraft som Sörmland har och hur den kan utvecklas. Hur skapas en stark och öppen innovationskultur? Hur kan man öka kommersialiseringsgraden? Hur kan det offentliga styra mot innovation genom exempelvis innovationsupphandlingar?

Staffan Larsson vid länsstyrelsen ser ändå positivt på länets utvecklingsmöjligheter.

– Med de stora infrastrukturinvesteringarna som kommer, som Ostlänken till exempel. När det kommer att vara fyrtio minuter från Nyköping till Stockholm. Det är samma tidsspann som från Uppsala till Stockholm. Då kommer vi att få se en betydande befolkningsökning.

Däremot finns det frågor som man enligt Staffan Larsson behöver arbeta med här och nu, till exempel när det gäller utbildning.

– Där ser vi ju att våra ungdomar inte utbildar sig i samma utsträckning som andra, framför allt pojkar. Det är någonting som jag hoppas att vi alla i regionen kan jobba med, kommuner och region ihop. Det är en ödesfråga.

Det behövs även insatser för att minska arbetslösheten, enligt Staffan Larsson.

– Att göra vad vi kan för att få igång företagande och utveckling och på det sättet också få folk att bli anställda.

Rankingen av Sveriges län är en del av Nordregios statusrapport om tillståndet i Norden. Enligt rapporten är Norge och storstadsområdena vinnare, medan landsbygden och de små och medelstora städerna är förlorare. Det är trettonde gången som Nordregio presenterar en statusrapport om tillståndet i Norden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om