Sörmländsk riksdagspolitiker blev av med körkortet

Katja Nyberg är riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och tvåa på partiets lista i Sörmland inför valet. I slutet på mars körde hon 71 kilometer på en 40-väg utanför Järna. En fortkörning som kostade den tjänstlediga polisen körkortet.

Katja Nyberg, sörmländsk riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, körde 71 kilometer i timmen på en 40 väg och får klara sig utan körkort i två månader.

Katja Nyberg, sörmländsk riksdagsledamot för Sverigedemokraterna, körde 71 kilometer i timmen på en 40 väg och får klara sig utan körkort i två månader.

Foto: Christine Olsson / SCANPIX/Riksdagen

Sörmland2022-05-02 08:12

Det var den 26 mars som Katja Nyberg gjorde en omkörning på en väg i närheten av Järna. Polisen var på plats och gjorde en hastighetskontroll och de kunde konstatera att Katja Nyberg framförde sitt fordon i 71 kilometer i timmen i samband med omkörningen.

– Det var ett dåligt beslut. Jag låg bakom ett långsamtgående fordon, gjorde en omkörning och kom oavsiktligt upp i en för hög hastighet, säger Katja Nyberg.

Katja Nyberg har varit politiskt aktiv för SD sedan 2014 och blev 2018 invald som ordinarie ledamot i riksdagen för Stockholms kommun och är bland annat ledamot i justitieutskottet. Förra året flyttade hon till Flens kommun och när SD i Sörmland i november ifjol presenterade sin riksdagslista inför året val återfanns Katja Nyberg på andra plats.

undefined
Katje Nyberg (tvåa från höger) tillsammans med Oscar Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Clara Aranda när Sverigedemokraterna presenterade sin budget under en pressträff i riksdagen 2019.

I grunden är dock Katja Nyberg polis och är tjänsteledig från sin tjänst som utredare på den Nationella operativa avdelningen, Noa. Hon har dessutom suttit med i Säkerhetspolisens insynsråd.

Känner du att det ställs högre krav på dig med tanke på din roll som både politiker och polis?

– Jag kan bara beklaga, jag gjorde en omkörning och det var ett dåligt beslut. Det var på en sträcka där det tidigare har varit 50 kilometer i timmen, vilket även min bil visade, men det har sänkts till 40 kilometer.

Det råder inget tvivel om att systemet i bilen visade fel och Katja Nyberg är väldigt ångerfull.

– Jag önskar att jag kunde ha det ogjort, men nu är det som det är.

Tror du en sådan här sak kan påverka förtroendet för dig?

– Det kan inte jag avgöra, det är upp till väljarna. Jag kan bara berätta vad som har hänt.

undefined
Katja Nyberg bor sedan förra året i Flens kommun och är tvåa på riksdagslistan för SD i Sörmland.

Trafikverket beslutade den 12 april att Katja Nybergs körkort ska återkallas och de satte spärrtiden till två månader. Katja Nyberg överklagade domen till förvaltningsrätten. Hon ifrågasätter inte att hennes körkort återkallas, men hon hade önskat att spärrtiden skulle halveras. I tisdags avslog dock förvaltningsrätten Katja Nybergs överklagan.

– Jag bor på landet och det är lite svårt med kommunikationerna. Men jag motsätter mig inte domen, kör man för fort får man betala och kör man alldeles för fort blir man av med körkortet.

Förvaltningsrätten konstaterar i sitt beslut att Katja Nyberg har gjort sig skyldig till trafikrelaterad brottslighet vid tre tidigare tillfällen. Vid samtliga tillfällen rör det sig om fortkörning.

undefined
Om du har blivit av med körkortet och spärrtiden är längre än ett år måste du göra om kunskaps- och körprovet.

Ett körkort kan, enligt Trafikverket, återkallas på nio olika punkter. Bland annat smitning, upprepade trafikbrott, fortkörning, körning mot rött ljus och omkörning vid övergångsställe. Om spärrtiden är kortare än ett år krävs det ofta ingen speciell prövning för att få tillbaka sitt körkort. Då kan det räcka med att man fyller i den ansökningsblankett som Trafikverket automatiskt skickar ut.

Har man gjort sig skyldig till rattfylleri eller grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, opålitlig i nykterhetshänseende eller annat allvarligt brott än trafikbrott måste man dock ansöka om körkortstillstånd innan man kan få tillbaka sitt körkort.

Om man blivit av med körkortet och spärrtiden är längre än ett år måste man göra om kunskapsprovet och körprovet. Samma sak gäller om du blir av med ditt körkort under den tvååriga prövotid som gäller från det du först tagit ditt körkort.

Transportstyrelsen avgör

Polisen kan omhänderta ditt körkort, men det är Transportstyrelsen som utreder om körkortet ska återkallas eller återlämnas till dig.

Om ditt körkort återkallas bestämmer Transportstyrelsen hur länge körkortet ska vara återkallat, spärrtiden. Tiden börjar gälla från den dag polisen omhändertog ditt körkort. Spärrtiden är mellan en och 36 månader. Hur lång tid du blir utan körkort beror på trafikbrottet, ditt behov av körkort och hur du tidigare har uppträtt i trafiken.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!