– Sörmland känntecknas av att det är varierat, säger Kristoffer Almqvist, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Nyköping.
Här finns magra tallhedar, produktiva granskogar men även bördiga föredetta sjömarker med goda förutsättningar för fin blandskog.
– Vi har många ekbackar. Ett brutet landskap med lövskog ofta stående i åkerholmar, säger Kristoffer Almqvist.
Men gran och tall är det som det finns mest av i Sörmland.
– Lövträdsandelen ökar dock, det är kul, men det är främst gran och tall.
Speciellt den raka granen har traditionellt varit ett effektivt sätt att få ut eftertraktat virke och material till pappersindustrin. Den kräver mindre skötsel än tall och lövträd och är inte lika känslig för betesskador från vilt.
– Skogsindustrin ville gärna såga gran och många vågade inte sätta tall eftersom det blev uppätet.
Populariteten har nu dalat något efter alla problem som förstört stora värden för industrin. När gran odlas på mark där tall trivs bättre kan flera problem uppstå. Blir rotssystemet litet kan granen blåsa omkull lättare, den kan torka och blir då ett enklare byte för grannbarkborrar. Även röta är ett bekant problem för skogsägare.
Tallprojekt har därför dragits igång.
– Det har gett effekt. Fler vågar satsa på tall nu.
Lövträd i sin tur tycker Kristoffer Almqvist är extra spännande. Den är mer krävande att sköta, behöver kärlek, men kan användas till en hel del udda saker.
– På 70-talet sprutade vi bort lövträd i ungskogen. Idag sparas den för att skapa blandskog.
Golvindustrin är ett exempel på några som gärna ser att mer ek odlas i Sverige.
– De gör klickgolv av det och de köper upp mest ek av alla.
Även en tunnbindare från Högsjö gillar svenska ekar. Vissa företag importer lövträd för att marknaden är så liten i Sverige vilket kan upplevas lite märkligt eftersom en hel del lövträd i Sverige slutar som massaved. Det finns dock undantag.
– I Smedjebacken görs det tumstockar av björk.
Kristoffer Almqvist gillar lövträdens användningsområde. Det finns bara ett sågverk i Sverige, Skåne, som sågar bok, som exempel.
–De gör korkar till whiskyflaskor som används i hela världen.
Bokskogar är ingen vanlig syn i Sörmland men det finns enstaka skogsägare som provar. Det är oklart om de slutar på toppen till en whiskyflaska som sedan rullar fram i en skuta över världshaven.