Sörmländska företagpåverkas av Saudikris

Sörmländska företag exporterar för uppskattningsvis 400 miljoner kronor om året till Saudiarabien. – Vi är mycket oroade, säger Lars-Ola Lundkvist, vd för Westermo Teleindustri.

Sörmland2015-03-24 13:22

Saudiarabien har kallat hem sin ambassadör och slutat utfärda nya visum för svenska affärsresenärer.

– Det har riktigt allvarliga konsekvenser för de svenska företag som är aktiva där nere. Det innebär att det blir mycket svårare att utföra det man har tänkt göra där nere, säger Magnus Lindahl, ansvarig för internationell handel vid Östsvenska handelskammaren.

Han har själv arbetat i Saudiarabien. I slutet av 90-talet var han under några år ansvarig för Exportrådets kontor i landet.

– Sverige, svenskar och svenska företag är otroligt väl sedda i Saudiarabien. Vi är sedda som pålitliga, långsiktiga och trovärdiga. Det är också en stor fördel att Sverige är en monarki när man gör affärer där nere. Nu är den här relationen och förtroendet satta i gungning.

Sveriges export till Saudiarabien uppgår årligen till 11 miljarder kronor, vilket motsvarar en procent av utrikeshandeln. Magnus Lindahl förmodar att den sörmländska exporten relativt sett är lika stor, vilket skulle innebära att sörmländska företag exporterar till Saudiarabien för cirka 400 miljoner kronor om året.

Westermo Teleindustri i Stora Sundby, som levererar industriella datakommunikationsprodukter, är ett av de företag som kan påverkas av krisen.

– Viktiga tillväxtmöjligheter för Westermo kan påverkas negativt, säger vd Lars-Ola Lundkvist i en kommentar.

Han är bland annat orolig för hur det ska gå med försäljningen till Förenade Arabemiraten som också har kallat hem sin ambassadör.

– De nationella ministerierna har stort inflytande över aspekter som beaktas vid inköp av utrustning.

Lars-Ola Lundkvist är även orolig för hur det ska gå med företagets försäljning till Saudiarabien.

– Den är ännu liten men, många av våra svenska kunder har betydande försäljning dit som inkluderar våra produkter. Den försäljningen är nu hotad för vår del. Vi har jobbat en längre tid med en inbrytningskampanj i den saudiska oljeindustrin. De har börjat köpa i liten skala. Den fortsatta kampanjen är nu förstås synnerligen osäker.

Andra internationella företag med anknytning till Sörmland tonar ner krisens betydelse. Alfa Laval uppger att verksamheten i Mellanöstern förra året motsvarade cirka 800 miljoner kronor eller knappt 2,5 procent av koncernens totala omsättning.

Outokumpus platschef Tony Andersson ser inte att krisen kommer att påverka verksamheten i Nyby.

– Under förra året sålde vi ingenting direkt till Saudiarabien och det är inte ett land som vi reser till och bearbetar aktivt, säger han.

Visumförbudet får inga större konsekvenser för Volvo CE eftersom företaget inte har någon egen verksamhet i landet. Det uppger kommunikationschefen Anne Bast.

– Just nu jobbar vi på som vanligt och på det stora hela orsakar det inte några problem, säger hon.

Saudikrisen får inga direkta konsekvenser för Pfizer i Strängnäs.

– De produkter vi tillverkar säljs på världsmarknaden. Vi har ingen personal från Strängnäs som i tjänsten reser till Saudiarabien, säger kommunikationschefen Karin Eriksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om