Trumgräshoppan är en rödlistad, akut hotad art, som det finns hyfsat gott om i några få svenska län, däribland Sörmland.
Därför passar länsstyrelsen på att göra en insats för trumgräshoppan innan det är för sent. Och de gör det i ett samarbete med Nordens Ark, stiftelsen i Hunnebostrand på västkusten som arbetar med att bevara utrotningshotade djur och biologisk mångfald.
– Det här är en art som är på god väg att försvinna, berättar naturvårdshandläggare Kajsa Mellbrand från bilen under en rundtur i länet på jakt efter lämpliga platser att så småningom sätta ut nya trumgräshoppor på.
Under 1900-talet minskade populationen med 70 procent i takt med att odlingslandskap blivit skogsmark, och trumgräshoppan tillhör de hotade arter Naturvårdsverket har åtgärdsprogram för. Så den här typen av bevarandeprojekt är inte helt nytt.
– Vi har vänt oss till Nordens Ark som har lång erfarenhet av den här typen av uppdrag, och har lämnat av ett antal trumgräshoppor i deras anläggning, för att förhoppningsvis få tillbaka och kunna sätta ut en livskraftig population i Sörmland i maj 2023.
Länsstyrelsen vill gärna veta om du sett eller hört trumgräshoppa i länet. Den trivs i ljusa, torra betesmarker och sandiga, blomrika miljöer.
– Nu börjar det bli sent på säsongen, men en varm, solig dag kan man fortfarande se hannarnas vallmoröda vingar och höra deras karaktäristiska trummande spel. Anmäl fyndet på Artportalen eller ring oss.