Sörmlandspolitikernas egna ord om den nya asyllagen

En av dem kommer att rösta nej. En har vi inte fått tag i. Övriga är för förslaget – men av helt olika anledningar.

Sörmland2016-06-21 05:30

I går debatterades den tillfälliga lagändring som ska minska antalet asylsökande i Sverige. I dag tar politikerna ställning och röstar ja eller nej till förslaget.

Vi har frågat de sörmländska riksdagsledamöterna hur de resonerar – och hur de kommer att rösta. Här är deras svar:

Erik Bengtzboe (M):

– Moderaterna har haft en lång och bred diskussion om hur det mycket ansträngda läget i migrationspolitiken ska hanteras, inte minst inför och på den partistämma vi hade förra hösten. Där landade vi ett ställningstagande för tillfälliga uppehållstillstånd som huvudregel med en tydlig väg där integration i form av språk och arbete också leder till permanenta uppehållstillstånd.

– EU har i dag en gemensam asylpolitik, men likväl med stora skillnader mellan länderna. Sverige har stuckit ut kraftigt med huvudregel om permanenta uppehållstillstånd, och med nu föreslagna förändringar harmoniserar vi med övriga EU, vilket är viktigt om EU gemensamt ska kunna möta de utmaningar vår del av världen står inför.

– Fördelarna är just en bättre harmonisering med övriga EU, vilket möjliggör för EU att ta ett större gemensamt ansvar. Sverige måste sätta press på övriga EU för att ta ansvar för gränssäkerheten kring Schengen, och för att fler EU-länder också ska ta sitt ansvar för de flyktingar som i dag söker skydd.

– Det är oerhört viktigt att det finns tydliga vägar via jobb och språk för att den enskilde ska kunna få omvandla sitt tillfälliga uppehållstillstånd till ett permanent, annars riskerar det att försvåra integrationen.

– Jag kommer rösta för den breda blocköverskridande överenskommelse som Alliansen gjort tillsammans med regeringen.

* * *

Hans Ekström (S):

– Vi vet att Sverige har tagit ett väldigt stort ansvar och tagit emot väldigt många människor, det ska vi vara stolta över. Men Sverige kan inte ensamt klara detta, andra länder måste också ta ansvar. Därför måste den svenska regleringen anpassa sig, så att fler väljer att söka asyl i andra länder.  Under 2015 var antalet asylsökande till Sverige rekordhögt, det som skedde under hösten var närmast ohållbart och det gick så långt att till och med myndigheter krävde att något måste göras för att minska trycket.

– Då antalet asylsökande till Sverige minskar blir det enklare att hjälpa alla dem som redan är här. Det skapar bättre förutsättningar för en lyckad etablering.

– Självklart är detta en nackdel för den enskilde som tänkt söka asyl i Sverige i stället för i ett annat EU-land.

– Jag röstar ja.

* * *

Olle Felten (SD):

– Sverigedemokraterna har drivit på debatten om att få till en ändring av det tjänstemannabeslut som gjort att Sverige delat ut permanenta uppehållstillstånd till personer som vi inte har en aning om vilka de är, under en lång följd av år.  Det är därför hög tid att beslutet kommer.

– Det finns egentligen inga fördelar med en tillfällig lösning. Förslaget borde vara en permanent lösning. En tillfällig lösning är dock bättre än ingen alls.

– Att beslutet är tidsbegränsat sänder fel signaler till de människosmugglare som lurar ut människor som befinner sig i extremt svåra situationer på livsfarliga rutter i tron att de skall finna en bättre tillvaro i Sverige. Det kommer att bidra till att fler människor dör.

Jag kommer att rösta för förslaget.

* * *

Lotta Finstorp (M):

– För oss i Moderaterna stod det redan i början av 2015 klart att vi inte kunde fortsätta ha den asylpolitik vi haft.  På Moderaternas partistämma i höstas fick tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta försörjningskrav vid anhöriginvandring ett starkt stöd. Dessa förslag blir nu verklighet genom den nya lagen.

– I och med den tillfälliga lagen får Sverige en asylpolitik som ger grund för att klara situation i Sverige och som inte längre skiljer ut sig från andra jämförbara länder.  Till exempel införs tillfälliga uppehållstillstånd, som Moderaterna har drivit. Tillfälliga uppehållstillstånd finns redan i dag i till exempel Norge, Finland, Danmark och Tyskland.

– För enskilda innebär den tillfälliga lagen nackdelar. Det handlar till exempel om begränsningar av rätten till familjeåterförening. Vi ser dock detta som nödvändigt i det läge som är för att klara situationen på såväl kort som lång sikt.

– Jag kommer rösta ja till lagen. Sverige behöver den. Vi har på två år tagit emot en kvarts miljon asylsökande. Det innebär en stor humanitär insats, men vårt mottagande är nu mycket ansträngt. Det är brist på skolplatser och lärare. Socialtjänsten är under stor press. Väntetiderna i asylprocessen är långa. På sikt handlar det om att människor som kommit hit ska få ett jobb, egen försörjning och någonstans att bo.

* * *

Caroline Helmersson Olsson (S):

– Vi i Sverige ska vara stolta för att vi har tagit ett jättestort ansvar och hjälpt väldigt många människor. Men vi i Sverige kan inte klara detta själva, flera EU-länder måste hjälpa till, det är hela EU:s ansvar och vi måste trycka på inom EU samarbetet så att det blir så. Sverige behöver ändra regleringen så att fler väljer att söka asyl i andra länder i EU. Antalet asylsökande under 2015, med ett extremt högt tryck de sista månaderna, innebar tyvärr att situationen blev närmast ohållbar. Med ett minskat söktryck kan vi bättre välkomna de som redan är här.

– Vi behöver se till att människor som kommit hit får jobb, utbildning och bostäder så att de kan få ett bra liv och kan bidra till samhällsutvecklingen.

– Vi har förstås haft många och långa diskussioner, men jag har landat i att jag inte kan se något bättre alternativ just nu.

– Antalet asylsökande till Sverige minskar vilket skapar bättre förutsättningar för ett bättre välkomnande och etablering för alla dem som redan är här.

– Det är en nackdel för den som tänkt sig söka asyl i Sverige i stället för ett annat EU-land.

– Jag kommer att rösta i enlighet med regeringens förslag

* * *

Lotta Johnsson Fornarve (V):

– Vi är emot tillfälliga uppehållstillstånd. Vi menar att det är helt kontraproduktivt. Det främjar ju inte integrationen på något sätt utan gör snarare att livet blir osäkrare och mer otryggt för den som får ett uppehållstillstånd.

– Om du kommer hit och vill satsa på ett nytt liv, utbilda dig, skaffa ett nytt arbete och inte vet hur länge du får stanna: Hur stor är chansen då att du verkligen vill engagera dig och satsa?

– Och att anhöriginvandringen begränsas står i strid med FN:s barnkonvention. Där står det att barnens bästa ska gå först. Och det är många barn som inte kommer kunna återförenas med sina föräldrar.

– Jag tycker inte att vi har något val egentligen. Vi kan inte titta på när människor drunknar i Medelhavet. Nog sjuttsingen har vi råd att ta emot flyktingar. Visst är det en stor utmaning, det är det, men jag är helt övertygad om att det med politisk vilja och gemensamma krafter så kan man lösa det här.

– Jag ser inga fördelar alls. Jag ser bara att det här är kontraproduktivt och dåligt på alla sätt. Tyvärr så går det väl igenom är jag rädd. Men vi i Vänsterpartiet kommer att rösta emot, allihopa. Vi har varit helt överens om det.

* * *

Sara Karlsson (S):

Ej svar.

* * *

Ulf Kristersson (M):

– Det har generellt sett funnits ett brett stöd för att det är nödvändigt att genomföra förändringar i asylreglerna, givet det läge som Sverige just nu befinner sig i och hur situationen såg ut i höstas.

– I förhållande till antalet invånare tog Sverige under förra året emot fler asylsökande än något OECD-land gjort tidigare. Sverige har tagit ett stort ansvar och har ett fortsatt stort ansvar för de många som kommit hit. Den tillfälliga lagändringen är nödvändig för att vi ska kunna klara dessa åtaganden och samtidigt säkra andra delar av välfärden och den grundläggande samhällsservicen. Det råder på flera håll brist på såväl bostäder som skolplatser och läget är pressat för kommunernas socialtjänst. 

– Självklart finns det risker med de förändringar som genomförs. Den enskilde asylsökande kan uppleva en större oro i och med att han eller hon beviljas ett tillfälligt i stället för permanent uppehållstillstånd. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ingen som får tillfälligt uppehållstillstånd enligt den nya lagen behöver lämna Sverige om skyddsskäl kvarstår när det tillfälliga uppehållstillståndet går ut. Även för de som inte har skyddsskäl när tidsgränsen nås finns möjligheten att stanna i Sverige om man har jobb och egen försörjning. Det är viktigt att den möjligheten finns.

– Jag kommer att rösta i enlighet med det förslag som regeringen har lagt fram till riksdagen.

* * *

Fredrik Olovsson (S):

– Vi har ett starkt stöd i partiet för att ta greppet över situationen och förändra lagstiftningen. Gränskontrollerna, id-kontrollerna och de lagändringar som nu tar ner vår politik till EU:s miniminivåer är avsedda att minska antalet som söker asyl i Sverige. Nu måste andra länder göra mer.

– Politiken ska minska antalet personer som söker asyl i Sverige och det ser redan ut att ha effekt. Med tanke på det stora trycket på Sverige under de senaste åren och att så många redan finns i asylsystemet ger det oss möjlighet att bättre klara etableringen för de som får stanna i Sverige.

– För enskilda personer som har för avsikt att söka asyl i Sverige hellre än i ett annat EU-land är det förstås en försämring men för samhället som helhet överväger fördelarna.

– Jag kommer att rösta för förändringarna. De är helt nödvändiga att genomföra.

* * *

Oscar Sjöstedt (SD):

– Det är ett litet steg i rätt riktning och kan leda till lägre volymer till Sverige.

– Förslaget är på intet sätt tillräckligt långtgående; permanenta uppehållstillstånd ska överhuvudtaget inte delas ut och lagen bör givetvis inte vara tillfällig.

– Jag kommer att i huvudsak rösta för förslaget, tillsammans med resten av vår riksdagsgrupp.

* * *

Marco Venegas (MP):

– Att de här förslagen riskerar att göra situationen för många flyende svårare i Sverige, inte minst vad gäller den otrygghet som de tillfälliga uppehållstillstånden innebär och svårigheterna att återförenas med sin familj. Miljöpartiet ser de här problemen, och förslagen som i dag ligger på bordet är inte något som vi själva hade lagt fram om vi ensamt kunde bestämma.

– Även om förslagen som rör tillfälliga uppehållstillstånd och begränsad rätt till familjeåterförening inte är något vi tycker är bra, har vi från MP:s sida landat i slutsatsen att vi kan göra mer nytta i regeringen än utanför.

– Historiskt har vårt sätt att arbeta kring migrationsfrågorna ibland inneburit att vi varit med och genomfört nya reformer för en mer humant migrationspolitik, och ibland har det handlat om att förhindra en mer restriktiv politik.

– Vi har arbetat hårt för att göra den nya tillfälliga lagen just tillfällig, med en kontrollstation efter två år. Därtill arbetar vi intensivt för att höja kapaciteten i mottagningssystemet och förbättra etableringen, så att vi kan skapa stöd för en återgång till en mer human migrationspolitik. Det bygger som vi ser på det att Sverige måste stå väl rustat för att ta emot människor i lägen när det kommer få och när det kommer många asylsökande.

– Jag kommer att följa partiets linje

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!