Sörmlänning dog av svininfluensan

Årets influensa slår hårt mot många sörmlänningar. Förra veckan avled en man från Katrineholm i sviterna av svininfluensan.

Kallings_1391066_16x9 (variabel)_2021377.jpg

Kallings_1391066_16x9 (variabel)_2021377.jpg

Foto:

Sörmland2016-03-02 05:00

Det var i torsdags förra veckan som en 65-årig man avled i sviterna av influensan. Mannen hade då varit inlagd på sjukhus i fyra veckor efter att ha körts med ambulans till Mälarsjukhuset i Eskilstuna för att sedan även vårdas på Universitetssjukhuset i Linköping.

Mannen hade även lunginflammation. Han avled under sjukhusvård, meddelar en källa till Katrineholms-Kuriren.

Influensan slår hårt mot hela Sverige just nu. Enligt Folkhälsomyndigheten har hittills 14 svenskar dött och en kulmen tros vara nådd.

– Det såg ut som vi hade toppen av influensan under vecka sex, säger Christina Kallings Larsson, smittskyddsläkare i Landstinget Sörmland.

Även Sörmland följer den nationella trenden, förklarar hon.

– Många vaccinerade sig mot svininfluensan under den stora pandemin 2009, men det skyddet kan ha gått ner nu och fler blir sjuka. I år har även de som inte förutsetts som riskgrupper blivit sjuka, säger Christina Kallings Larsson.

Nytt för i år verkar vara att fler yngre är sjuka, både barn och personer i arbetsför ålder. Men smittskyddet i Sörmland ser bara toppen av isberget, påpekar Kallings Larsson. Hon får bara in rapporter på dem som sökt vård i landstinget och visat positiva prover på influensa.

– De flesta stannar hemma och är sjuka utan att söka vård, säger hon.

Trots att Sörmland just nu befinner sig mitt i influensasäsongen ser hon ändå en nedåtgående trend vad gäller insjuknade personer.

Christina Kallings Larsson rekommenderar främst dem som ingår i riskgrupperna att vaccinera sig. Främst gäller det personer med kraftig övervikt, gravida, kroniskt sjuka och de som är över 65 år.

Svininfluensan är det som gått hårdast åt sörmlänningarna än så länge, men i hasorna på den kommer också andra influensor som mattas av framåt våren, berättar Christina Kallings Larsson.

– Vaccin mot svininfluensan ingår i den årliga vaccineringen och det är inte samma typ av vaccin som gav narkolepsi.

Om man inte tillhör någon riskgrupp rekommenderar Christina Kallings Larsson att man stannar hemma, dricker mycket och rider ut influensan själv.

– Om man känner sig svårt sjuk ska man ringa sjukvårdsrådgivningen och få ett virusvaccin som kan lindra förloppet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om