Sörmlänningar från Chile påverkas av kaoset

Sörmlänningar som kom till Sverige 1986 efter diktatorn Augusto Pinochet påverkas av demonstrationerna nere i hemlandet. "Min systerson har blivit skjuten", berättar Bernabe Rubio som bor i Strängnäs.

Demonstrationer staden Valparaiso som ligger i Chile.

Demonstrationer staden Valparaiso som ligger i Chile.

Foto: Matias Delacroix/TT

Sörmland2019-10-31 14:46

Demonstrationerna i Chile är inne på sin andra vecka och flera miljoner människor har anslutit sig i hopp om att få en ny regering och nya lagar.

20 personer har dött, över 3000 har skadats och det finns även uppgifter om sexuella övergrepp, misshandel och tortyr. På gatorna skriker demonstranterna "El Derecho de vivir en Paz" (rätten att leva i frid).  

– Det är katastrof! Det har blivit svårt för människor att leva eftersom de rika blir rikare och de fattiga blir fattigare, berättar George Vera Köhler som kommer från Chile men som idag är bosatt i Eskilstuna. 

Oroligheterna i Chile startade i mitten på oktober efter att ett gäng studenter protesterade mot de höjda avgifterna för kollektivtrafiken. En ny konstitution med bättre levnadsstandard som inkluderar högre löner, pensioner och mindre korruption är vad demonstranterna kräver.

– Det är konstitutionen som måste göras om, regeringen har sedan diktaturen avskaffades ändå gått efter de gamla lagarna och det funkar inte längre. Folket kan inte leva så här, min systerson som går gymnasiet har blivit skjuten med gummikulor av polisen, säger Bernabe Rubio till tidningen. 

Chiles president Sebastián Piñera gick i lördags ut med att alla ministrar skulle sparkas och lovade fortsatta sociala reformer för att försöka möta demonstranterna, men utan framgång. 

– Folket litar inte på regeringen, de vill att hela regeringen ska avgå inklusive presidenten. Förändringar måste ske nu annars kommer det bli värre, berättar George Vera Köhler. 

Missnöjet mot levnadsstandarden i Chile har pågått en längre tid. Pensionärer har inte råd att leva på sin pension, unga människor kan inte flytta hemifrån eller studera och många tvingas leva på kredit resten av livet.

– Medelklassen tjänar runt 400 000- 500 000 pesos i månaden vilket motsvarar cirka 7000 svenska kronor i månaden. Skolavgift, vatten, hyra, höga sjukvårdsavgifter och kollektivtrafik kostar tillsammans mer än vad man får in. Folket har inte råd att överleva. Sen har vi pensionssystemet som inte räcker till, de äldre tvingas leva med sina familjer och ta av deras ekonomi, berättar Bernabe Rubio. 

I måndags kom beslutet att inrikesministern och finansministern får lämna sina poster men protesterna fortsätter.

– Situationen har varit samma med alla presidenter de tänker bara på sig själva, chilenare har rättigheter och det är dags att man inser det nu, säger George Vera Köhler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!