Sörmlänningar tar ut mycket sedlar – Flensborna toppar

Sörmlänningar tar ut mer pengar än genomsnittssvensken och Sörmland ligger på femte plats i Sverige när det gäller uttag av kontanter. Mest pengar i länet tar Flensborna ut, 741 kronor i snitt i månaden per person. Men uttagen minskar i storlek.

Sörmlänningar tar ut mer pengar än genomsnittssvensken och Sörmland ligger på femte plats i Sverige. Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Sörmlänningar tar ut mer pengar än genomsnittssvensken och Sörmland ligger på femte plats i Sverige. Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Foto: Niklas Holm / Bankomat

Sörmland2021-09-16 08:46

Första halvan av 2020 tog sörmlänningar ut 548 kronor i snitt per person och månad. Under samma period 2021 var summan 482 kronor, vilket är två kronor mer än rikssnittet, 480.

Sörmlänningarna tog ut 869 miljoner kronor i Bankomats uttagsautomater under första halvåret 2021, vilket är en minskning med tolv procent jämfört med första halvåret 2020.

undefined
Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

– Även om efterfrågan på kontanter nu minskar snabbt finns fortfarande ett stort samhällsbehov av en fungerande kontanthantering. Kontanter är viktiga både för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Kommunerna i Sörmland skiljer sig mycket åt när det handlar om uttag av pengar. Flen toppar med 741 kronor i månaden, följt av Vingåker 617, Oxelösund 603, Katrineholm 600, Eskilstuna 518, Trosa 472, Gnesta 457, Strängnäs 449 och allra minst pengar tar Nyköpingsborna ut, endast 250 kronor i snitt per person i månaden.

undefined
Uttag och insättning i snitt i månaden per person i Bankomater i Sörmland under första halvan av 2021. Att Trosa inte har någon summa för insättning beror på att de saknar en Bankomat för insättning.

Utvecklingen i Sörmland följer riket i stort, där uttagen av kontanter minskade från 34 miljarder kronor under första halvåret 2020 till 30 miljarder första halvåret 2021. Tidigare statistik från Kontantbarometern visar att uttagen sett över tid har minskat med cirka tio procent per år. Under coronapandemin har minskningen varit större.

– När efterfrågan på kontanter stadigt minskar, så blir det mindre attraktivt för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till att delar av kontantinfrastrukturen i samhället har monterats ned, menar Johan Nilsson.

undefined
Bankomater inne i Gallerian i Eskilstuna centrum som installerades i början av 2021.

När det gäller insättning av kontanter ligger Sörmland på fjärde plats i landet, med 149 kronor i månaden i snitt per person. Här toppar Vingåker kommun där invånarna i snitt sätter in 188 kronor i månaden. Minst pengar sätter Nyköpingsborna in, endast 120 kronor. Invånarna i Nyköping hanterar med andra ord minst kontanter i Sörmland, både när det gäller uttag och insättning.

Störst uttag i landet har befolkningen i Skånes län, med ett snitt på 582 kronor per invånare i månaden. De sätter även in mest pengar, 186 kronor i snitt. Minst uttag i landet har de som bor i Västerbottens län, 234 kronor, de har även lägst insättning med ett snitt på 69 kronor i månaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!