63 037 914 698 kronor. Så såg svenskarnas sammanlagda skuld ut hos Kronofogden i slutet av förra året. Räknar man även in den del skulder som syns i kategorin "övriga" landar beloppet på 72 398 720 872 kronor. I den kategorin finns de som saknar känd adress eller har utländsk adress. Här finns även dödsbon samt personer som har skyddade personuppgifter.
– Antalet skuldsatta har varit ganska stabilt de senaste åren. Där har det inte varit så stora förändringar. Det vi däremot kan se är att skuldbeläggningen blivit högre.
Det säger Johan Krantz som arbetar som controller på Kronofogden.
Utvecklingen är tydlig. Andelen med en skuld hos Kronofogden har legat hyfsat stadigt kring 425 000 personer sedan 2010. Men den sammanlagda skulden har ökat. Från strax över 65 miljarder 2010 till strax över 72 miljarder 2015.
Enligt Johan Krantz finns det flera orsaker till detta.
– Rent generellt så ser vi en högre skuldsättning i samhället i stort och det får effekt även hos oss. Sedan ser vi att de som redan finns hos oss blir kvar längre, att de inte klarar av att bli skuldfria och kanske även drar på sig mer skulder. En bidragande orsak är att skulderna löper med ränta och stiger över tid.
För Sörmlands del låg den totala skulden på närmare två miljarder. 11 938 sörmlänningar är tillsammans skyldiga 1 906 791 924 kronor. Sett till folkmängd placerar det Sörmland i topp i landet som det län med störst andel skuldsatta. Här har 4,22 procent av befolkningen en skuld hos Kronofogden. I botten hittar vi Halland med en andel på 2,58 procent skuldsatta.
– Det är svårt att hitta bra orsaker till varför det ser ut så. Det kan handla om hur arbetsmarknad och arbetslöshet ser ut, bland annat, säger Johan Krantz.
Bryter vi ner skulden på kommunnivå i Sörmland syns även där skillnader. I Trosa har 2,77 procent av befolkningen en skuld. Flest andel skuldsatta har Flen med 5,14 procent.
– På kommunnivå blir det tydligt. Att så kallade rika kommuner, med hög medelinkomst och låg andel arbetslösa också har mindre andel som har skulder hos oss, säger Johan Krantz.
Vilka är det som hamnar hos er?
– Man kan tro att det handlar om personer som lever över sina tillgångar, men det är en väldigt liten del. De flesta har en väldigt tuff ekonomisk situation och när det händer något ytterligare så klarar de inte längre av det. Det kan handla om skilsmässor, sjukdom eller liknande.
Vad för det för konsekvenser för den enskilde att finnas med i era register?
– Det blir svårare att ha ett fungerande ekonomiskt liv. Man kan få svårigheter att ta lån, hyra lägenhet, teckna telefonabonnemang till exempel. Många företag tar en kreditupplysning och syns det då att man finns hos Kronofogden så kan det bli problem. Det är en klart försvårande omständighet.