Sörmlänningarna mest benägna att flytta för nya jobb

Få svenskar är villiga att flytta för att få ett jobb. Sörmlänningarna sticker dock ut i statistiken och är mer villiga att röra på sig för nya jobbmöjligheter.

Många sörmlänningar är redo att flytta för en ny jobbmöjlighet.

Många sörmlänningar är redo att flytta för en ny jobbmöjlighet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sörmland2021-10-27 04:00

Enligt en nationell undersökning som Demoskop har genomfört på uppdrag av Lernia är endast tre av tio svenskar beredda att flytta för att få ett jobb. Men inte i Sörmland. I länet kunde 40 procent tänka sig att flytta om det skulle resultera i ett nytt jobb.

– Vi kan se att sörmlänningarna ligger lite över rikssnittet när det kommer till att tänka sig att flytta. Vi kan också se att det framförallt är storstadsområdena som toppar listan när man frågar svenskarna vart de kan tänka sig att flytta och kanske är det närheten till Stockholm som gör att steget känns kortare för sörmlänningarna, säger Hanna Karlsson, platschef på Lernia i Södermanland.

Totalt har över 5 000 svenskar i åldrarna 18-65 år deltagit i undersökning och berättat om sina arbeten och arbetsliv. 71 procent av de tillfrågade uppgav att de är nöjda med sin rådande livssituation.

– Det görs stora satsningar i norra Sverige men även i Södermanland. I Eskilstuna satsas det mycket på lager och logistik med många stora nyetableringar i logistikparken i Kjula. Det kommer framöver behövas många lagermedarbetare, truckförare och lastbilsförare, men även robottekniker för de helautomatiserade lagren. 

Dessutom har 49 procent av sörmlänningarna som deltagit i undersökningen uppgett att de har funderat på att söka nytt jobb under det senaste året. 58 procent skulle också kunna tänka sig att sadla om helt och byta bransch. 83 procent av sörmlänningarna har även uppgett att de är mycket eller ganska nöjda med sina nuvarande jobb.

– Det är idag inte helt ovanligt att man någon gång i sitt arbetsliv byter inriktning. Vi arbetar ju med yrkesförberedande vuxenutbildning där utbildningarna är framtagna utifrån arbetsmarknaden och näringslivets behov och där man efter en relativt kort utbildning kan få ett jobb inom en helt ny bana. Det tror jag lockar många. 

I länet saknades det i nuläget CNC-operatörer och betong- och gjuteriarbetare med både utbildning och viss erfarenhet.

– Om de senaste två åren har lärt oss något så är det hur svårt det är att sia och spekulera i hur saker och ting kommer se ut i framtiden. Men vi vill gärna följa detta framåt, förhoppningsvis kan vi undersöka detta igen och se om attityder förändrats, säger Hanna Karlsson, platschef på Lernia i Södermanland. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!