"Veterinären David räddade livet på valp – tack vare Facebook-grupp"
Rubriken syntes hos SR P4 Halland i slutet av augusti. Veterinären stod med en valp som var väldigt illa medtagen och i princip medvetslös. Den hade ätit svamp som växte på en gräsmatta. Läget var akut och veterinären vände sig till Facebookgruppen Svamp-klapp för att få hjälp med att identifiera vilken svamp valpen hade fått i sig.
En minut senare hade han svaret.
"Du har både Inocybe och Scleroderma där. Båda giftiga, Inocybe innehåller muskarin, vilket ger de symptom valpen uppvisar."
Bakom den uppmärksammade Facebook-gruppen som hjälpte till att rädda valpens liv står två sörmlänningar. Eskilstunabon Aleks Tudzarovski och Sparreholmsbon Patrick Björck driver Sveriges, och faktiskt Europas största, svampgrupp på Facebook. Och de är båda aktiva i att bistå i möjliga förgiftningsfall, både i sin egen grupp Svamp-klapp och i den internationella gruppen Poisons help.
– Många kommenterar att: "Inte ska du väl sitta och fråga folk på Facebook?!", säger Aleks.
Men i de här båda Facebookgrupperna kan man lita på svaren man får. Grupperna har samlat flera experter som dygnet runt och årets alla dagar står redo att identifiera svampar och växter som förtärts.
– Innan ett inlägg postas så att det blir synligt för gruppens medlemmar så har det alltid godkänts av någon. Det finns bakom kulisserna ett ganska stort antal människor som jobbar med att titta på inlägg innan de godkänns, säger Patrick Björck.
Grupperna är hårt modererade och när det gäller misstänkta förgiftningsfall är det bara de betrodda experterna som får skriva kommentarer under inlägget.
– Protokollet som vi använder oss av vid förgiftningsfall är utformat för att undvika gissningar eller hitte-på-svar från folk som inte har kompetensen, säger Aleks.
Lika snabbt som inlägget godkänts - lika snabbt dyker det upp en skylt som påminner gruppens medlemmar om vilka regler som gäller. Annars skulle experternas svar drunkna i gissningar och ogrundade råd.
– Det vanligaste är rådet att ”Åk snabbt in till akuten, ta direkt kontakt med sjukvården så fort du bara kan!”. Och att följa ett sånt råd är ungefär bland det sämsta du kan göra, säger Aleks.
Ett sånt råd gör nämligen mer skada än nytta. Att stressa upp en person som kanske har ätit en giftig svamp kan vara livsfarligt. Svampgifter måste nämligen ner i matsmältningen och ut i systemet för att kunna göra skada. En process som går avsevärt fortare hos en person som har panik.
– Allting ökas ju på vid stress. Det gör att om du ätit en giftig svamp så nås den effekt, som vanligtvis skulle ha tagit 30-40 minuter upp till en timme eller två, fortare, säger Aleks.
– Gifter i svamp funkar lite annorlunda än gifter i växter. Man har en latenstid som är ganska lång så du har lite tid på dig, säger Patrick.
Svaren från experterna kommer dock ofta blixtsnabbt. Antingen från den som först godkänner inlägget eller genom att den varslar de andra genom en chattfunktion.
– Från det att en post kommit in till att vi nått konsensus i någon grad så handlar de i flesta fall bara om några minuter, säger Aleks.
Styrkan ligger just i sammanslutningen av olika experter.
– De svar som ges kvalitetssäkras hela tiden eftersom de direkt utsätts för peer review. Är det ett artförslag som dyker upp som inte stämmer eller som är tveksamt så tar det inte många sekunder innan man har fått mothugg, säger Patrick.
Och det är inte ofta som samlingen av experter går bet, även om det finns fall som är extra svåra.
– Då handlar det ofta om konsumtion av plantmaterial eller svampmaterial som varit nere i magsäcken och sedan kommit ut endera vägen. Då är det ofta så pass nedbrutet att det är svårt att säga något med säkerhet. Men så fort det finns urskiljbara detaljer så kan vi nästan alltid pricka åtminstone släkte, ofta artgrupp och i regel också exakt art säger Patrick.
Sedan är heller inte det viktigaste att pricka exakt rätt. Viktigast är att utesluta att det inte handlar om någon av de riktigt giftiga svamparna.
– Vi vet inte exakt art alla gånger. Det kan vara fragment som mer eller mindre inte går att identifiera men det går ändå att dra slutsatsen att det inte är något som är livshotande, säger Aleks.
I grupperna är man noga med att den som misstänker att något giftigt har förtärts alltid kontaktar sitt lands giftinformationscentral, i Sverige Giftinformationscentralen, GIC. Men faktum är att flera av experterna i Svamp-klapp har nära kontakt med GIC och är redo att hjälpa till när det behövs.
– Admingruppen på Svamp-klapp består av 60 personer. I admingruppen sitter några av Sveriges främsta mykologer. De som sitter i Svamp-klapp är i regel samma personer som GIC hör av sig till, säger Patrick.
För djurägare och veterinärer är det dock sedan 2018 inte längre möjligt att vända sig till GIC för hjälp om man misstänker att ett djur ätit något giftigt. Här blir grupper som Svamp-klapp avgörande.
– Privatpersoner och i många fall veterinärer är hänvisade till den här publika accessen via Facebookgrupperna. De kan inte få svampen eller växten identifierad annars, säger Patrick.
Hur ska man presentera det man oroar sig för att på bästa sätt för att underlätta för er?
– Så detaljerat som det är möjligt och ju fler bilder desto bättre. Man ska försöka få med så mycket som möjligt. Vi vill ju att, om det är en spya, ner och gräv i spyan och få ut skivor om det finns skivor, eller en del av foten eller vad som helst, svarar Aleks och fortsätter:
– Fyndet bör vara i det skick man hittade det i.
– Är det så att man börjar anstränga sig för mycket och börjar polera upp saker och ting så är risken att man förlorar viktiga karaktärer, säger Patrick.
De allra flesta tillbud är just tillbud och ofta kan Aleks, Patrick och de andra experterna komma med lugnande besked. I gruppen finns många exempel:
"Vår 10 månaders son fick tag i denna svamp som jag misstänker är en spindling. Han kan ha ätit halva hatten. Vi är på väg in till sjukhuset ifall det skulle vara något farligt. Är det möjligt att få hjälp med artbestämning?"
Patrick är den som svarar först under inlägget:
"Jag tycker inte det ser ut som något som innehåller cellskadande toxiner. Och den -eventuellt- ätna mängden är rätt liten. Att blåköra till sjukhus på vinst och förlust är nog farligare än att försöka ta det lugnt och snacka med GIC, ok?"