En grusväg slingrar sig fram genom kohagar som har blivit gulgröna nu när sommaren är som varmast. Dess invånare, ett dussintal svartspräckliga kor, verkar inte så brydda av de få bilarna som susar förbi. Vid slutet av vägen ligger det gamla järnbruket Skeppsta, med anor som sträcker sig ända till 1500-talet.
I vad som tidigare varit kuskens bostad, Kuskvillan, bor Claes Wengström sedan 2002. Bakom den lummiga trädgården gömmer sig ett rött hus där entrédörren inbjudande står på glänt.
– Välkommen, säger Claes Wengström, som också går under namnet Mäster Claes, och förklarar att vi ska till en annan byggnad för att se rummen som han hyr ut till gäster från när och fjärran.
Vi förflyttar oss ned för en backe, ned till en vitputsad huslänga längs samma väg.
– Mitt bed and breakfast ligger i Fribergs gamla lanthandel.
Den långväxte får generöst böja sig när man går in i den före detta lanthandeln. Men väl på insidan står intrycken som på kö för ögat att beta av: det är klassiska allmogefärger, en hel vägg täcks av blomsterstilleben och på hyllorna trängs olika kopparföremål.
– Det är en del arvegods, en del som ropats in på auktion, men jag har också fått mycket från vänner, säger Claes Wengström och berättar om mer eller mindre kända bekantskaper.
– Men det får du inte skriva om!, säger han och skrattar till.
Gästerna kommer till stor del från andra delar av Sverige, men det kommer också mer långväga besökare.
– Jag har bland annat ett återkommande italienskt par som älskar fiske, och ett från Tyskland som kommer hit för att plocka svamp.
Claes Wengström säger att han för det mesta är nöjd med hur Airbnb fungerar: det är enkelt. Det enda negativa ser han i de korta tidsfristerna.
– Jag måste svara så snabbt på en bokningsförfrågan, annars får jag negativ feedback.
Airbnb, i likhet med andra amerikanska teknikjättar, är inte särskilt villiga att dela med sig av sin data. Dock visar en sökning på sajten över en långhelg i augusti (torsdag-söndag), att det finns cirka 250 tillgängliga objekt i Sörmland. Snittpriset för en natt är 998 kr. Det billigaste är ett rum i en lägenhet i Eskilstuna för 189 kr. Det dyraste: en natt på Ulvhälls herrgård för 42 800 kr.
En röst som tidigare har hissat varningsflaggor rörande Airbnb:s framfart är Skatteverket. I en två år gammal rapport framkom att endast två av tio som på uthyrningen hade tjänat mer än den skattepliktiga inkomsten på runt 50 000, hade redovisat detta för myndigheten.
– Man kan alltid hoppas att det är bättre nu. Det var en ny företeelse då, och efter vår rapport har det också diskuterats mer, säger Johan Falksäter, enhetschef på Skatteverket.
– Vi har informerat bättre om vad som gäller.
För de som driver hotell är konkurrensen från uthyrningstjänster som sådan inget som oroar.
– Privat uthyrning rent allmänt ser vi inget problem med, det är mer ett komplement, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita, besöksnäringens branschorganisation.
Dock ser man från hotellhåll bekymmer där systemet utnyttjas:
– Hotell lyder under mängder av regler och kontrolleras av myndigheterna. Om någon exempelvis hyr ut flera lägenheter i en hotelliknande verksamhet, och inte har samma krav, då blir konkurrensen orättvis. Det ser vi däremot som ett tydligt problem som behöver åtgärdas och det arbetar vi för.
Tillbaka i Skeppsta avslöjar Claes Wengström att inredandet av den gamla lanthandeln också har varit en del av hans personliga utveckling.
– Jag brukade vara en blyg alpviol, men nu är jag över 60 och vet att jag har ett öga för inredning och trädgård, säger han.