Spara tusenlappar på att byta elhandlare

Det lönar sig att vara en aktiv elkund, och rörliga avtal är historiskt sett mest prisvärt över tid. I en färsk rapport från Villaägarnas riksförbund rankas elhandlarna. Eskilstuna energi och miljö och Sevab ligger omkring 1 000 kronor högre än de billigaste alternativen.

Foto:

Sörmland2015-09-23 06:00

– Varje år hör många av våra medlemshushåll av sig och är upprörda över höga elkostnader. Den del av elkostnaden som går till elnätsbolaget går tyvärr inte att göra något åt, men alla kan byta elhandelsavtal så att de slipper de höga anvisade priserna, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarna.

Alla elhandlare är enligt lag skyldiga att rapportera in sina priser till Energimarknadsinspektionen. Anna Werner har analyserat inrapporterade priser för de vanligaste formerna av elhandelsavtal under perioden januari 2014 till mars 2015 för småhusägare som förbrukar 20 000 kilowattimmar per år, lite mer på vintern och lite mindre på sommaren.

Rapporten visar att det skiljer sig så mycket som 9 000 kronor mellan det billigaste rörliga elhandelsavtalet och det dyraste anvisade avtalet.

Ett anvisat avtal, som tidigare kallades tillsvidareavtal, är det du får om du inte aktivt väljer elhandlare. Då blir du anvisad ett avtal som din elnätsleverantör har avtal med. Ett sådant avtal är inget som rekommenderas. Enligt Anna Werner är dessa avtal i genomsnitt cirka 35 procent dyrare än de rörliga avtalen.

– El är en ytterst homogen produkt. Vi förvånades över att det skiljer sig så mycket mellan avtalen. Vissa bolag måste göra enorma vinster på det här, för så mycket kan inte kostnadsstrukturen skilja sig mellan elavtal av samma avtalstyp, säger Anna Werner.

I rapporten rankas elhandlarna efter principen lägst årskostnad ger bäst rankning. Billigast i kategorin rörliga avtal var Karlstad energi där årskostnad för en normalanvändare låg på strax under 16 000 kronor. Den som har haft det avtalet har sparat 1 500 kronor jämfört med det dyraste rörliga avtalet och 3 300 kronor jämfört med det dyraste fastprisavtalet i rapporten.

– De som har legat på rörligt hela 2014 har ofta sparat mycket pengar jämfört med de som har haft bundna avtal, säger Anna Werner.

Rörliga avtal är också den avtalstyp som flest elkunder väljer. I juni hade drygt 44 procent av elkunderna rörliga avtal, och andelen ökar enligt Energimyndigheten. 34 procent har tidsbundna avtal.

Även i kategorin fast pris bundet i tre år har Karlstad energi varit billigast. Här skiljer det sig 2 800 kronor mellan det billigaste och dyraste alternativet.

Sevab och Eskilstuna energi och miljö (EEM) rankas på 16:e respektive 18:e plats, av närmare 90 elhandelsbolag, i kategorin och ligger omkring 1 000 högre än de billigaste avtalen.

– Jag måste säga att jag tycker att det är väldigt bra ändå. I den här undersökningen ingår alla sorters bolag, även andra kommunalägda bolag och där ligger vi bra till. Vissa bolag har större ekonomisk uthållighet och kan hålla lägre priser över tid. Eftersom vi är ett kommunalägt bolag och inte kan ta in nya kunder med erbjudanden som innebär en ekonomisk förlust för oss, säger Anders Gradin, chef för krafthandeln på EEM.

En annan sak som Villaägarnas rapport visar är att elavtal med miljöord i namnet alltid är något dyrare än motsvarande avtal utan miljö i namnet. Hos EEM och Sevab är miljöel-avtalen 250 kronor dyrare än sina motsvarigheter. Även när det gäller andra avtal med garantier om till exempel vattenkraft eller vindkraft kan priserna ligga något högre.

– Vi har en viss egen elproduktion men den täcker inte hela vår försäljning utan vi måste köpa in vissa mängder. För att kunna garantera att våra kunder får el som är producerad på det sätt de vill att elen ska produceras måste vi köpa in garantier för att vi ska få rätt mängd el från den källan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om