Bostadsrättspriserna fortsätter att stiga i Sörmland. I oktober 2019 var det genomsnittliga kvadratmeterpriset 20 619 kronor. Motsvarande siffra för september i år var 21 735 kronor, enligt Svensk mäklarstatistik. De senaste tolv månaderna har priserna på bostadsrätter i länet ökat med 4,2 procent, medan motsvarande ökning för villor har legat på 8,6 procent. Totalt har det under de senaste tolv månaderna sålts 2 859 bostadsrätter och 1 901 villor.
I takt med att priserna gått upp och coronapandemin är ett faktum, har oron för unga bostadsrättsköpare blivit än större. Ett av de främsta orosmolnen är dolda fel, enligt en undersökning som Novus gjort på uppdrag av Länsförsäkringar.
– Vi var intresserade av att ta reda på hur unga känner inför ett bostadsrättsköp. Det är en stor affär och har man inte så mycket erfarenhet finns det en chans att man känner mer oro. Att köpa en lägenhet innebär att man får ett större ansvar än om man bor i en hyresrätt, säger Emma Persson, sparekonom på Länsförsäkringar.
I samband med ett bostadsköp har köparen en så kallad undersökningsplikt. Skrivningarna kan skilja sig något åt mellan villa och bostadsrätt. Förenklat handlar det om att köparen inte kan åberopa fel efter köpet – fel som rimligtvis borde ha upptäckts vid visning, eller genom att köparen genomfört ytterligare besiktningsåtgärder.
– Säljaren ansvarar dock för sådana fel som inte hade kunnat upptäckas av köparen, så kallade dolda fel, säger Emma Persson.
Vad har du för tips till unga som oroar sig över undersökningsplikten?
– Om man känner oro för att det ska uppstå kostnader och problem efter ett köp, rekommenderar jag att en professionell besiktningsman anlitas. Dessutom bör köparen vara frågvis till både säljaren och mäklaren. Det kan även vara bra att kontakta bostadsrättsföreningen för att ta reda på så mycket som möjligt om fastigheten, fortsätter hon.
Men det är inte bara dolda fel som oroar. Även tanken på att skuldsätta sig kan bli till en ängslan.
– I och med ett bostadsköp är det många som skuldsätter sig för allra första gången. När personen blir ansvarig för såväl räntor som amorteringar kan det också finnas en oro för att räntorna ska stiga, säger Emma Persson.
Hennes tips är att köparen bör göra en noggrann kalkyl innan köpet. Det omfattar att räkna på vad stigande räntor skulle kosta, men också hur ekonomin skulle påverkas av arbetslöshet och en längre period av sjukskrivning.
– Hängslen och livrem är alltid bra att ha vid bostadsköp.
– Det kan också vara svårt att spara till en kontantinsats och bankerna ställer dessutom höga krav vid lån. Men jag upplever att unga är smarta och anpassar storlek och läge på bostad utifrån sin inkomst.
Samtidigt tycker hon inte att man ska känna sig alltför orolig.
– Rädslorna ska inte dominera en genom bostadsköpet. Det finns åtgärder att vidta för att vara lite mer tryggad. Att köpa en bostad och komma in på bostadsmarknaden är på lång sikt oftast en god affär. Det är också viktigt att komma ihåg att man betalar till sig själv när man äger sin egen bostad.
Finns det något läge när man inte bör köpa en bostad?
– Som bostadsköpare gäller det att ha lång sikt på sitt köp. Vet personen med sig att den inte ska bo där hela livet, eller åka utomlands, kanske det inte är rätt läge att binda upp sig, säger Emma Persson.