Patientsäkerheten hotas när specialister sparas bort

Att spara bort de framgångsrika och riksledande specialkunskaperna kring läkemedel i den sörmländska sjukvården betyder kraftigt försämrad vård av de sjukaste och sköraste – till ett högre pris. Personalen på Läkemedelscentrum vädjar till regionpolitikerna att inte göra ett fatalt misstag i sparivern.

Olämpliga läkemedel skapar mer vård och överbelastade läkare och sjuksköterskor. Men tack vare de kliniska apotekarnas intåg i sjukvården blir läkemedelsanvändningen säkrare, bättre - och kostnadseffektiv. Därför vore det katastrof att säga upp dem. Det säger Läkemedelscentrums ansvarige läkare Lars Steen och kliniska apotekaren Rim Alfarra.

Olämpliga läkemedel skapar mer vård och överbelastade läkare och sjuksköterskor. Men tack vare de kliniska apotekarnas intåg i sjukvården blir läkemedelsanvändningen säkrare, bättre - och kostnadseffektiv. Därför vore det katastrof att säga upp dem. Det säger Läkemedelscentrums ansvarige läkare Lars Steen och kliniska apotekaren Rim Alfarra.

Foto: Anne-Lie Andersson

Sörmland2023-09-24 04:45

Sörmland har sedan 2011 byggt upp en riksledande organisation av kliniska apotekare. Men Läkemedelscentrum, dit de organisatoriskt hör, är nu en av de verksamheter inom sörmländska sjukvården där regionpolitikerna har ett detaljerat besparingsförslag: 15 av 26 apotekartjänster ska bort.

En fullständig katastrof, säger överläkaren Lars Steen som leder Läkemedelscentrum och som vill att sörmlänningarna verkligen ska förstå vad som är på väg att hända. Och vad klinisk farmaci handlar om.

– 2010 tog dåvarande politiska styret beslutet att vi av patientsäkerhetsskäl ska ha kliniska apotekare i sjukvården. Och det är fullständigt oacceptabelt att nuvarande politiker nu ska rasera den värdefulla verksamhet vi byggt upp, och som läkare och sjuksköterskor ute på avdelningarna verkligen tycker är guld värd. Drygt 20 års utveckling slängs bort.

undefined
"Det finns mycket okunnighet och oro över läkemedelshantering bland läkare och sjuksköterskor. De kliniska farmaceuterna är ovärderliga och sparar väldigt mycket pengar åt regionen", säger Lars Steen.

Kliniska apotekare är alltså i högsta grad aktiva ute i sjukvården. De är specialistutbildade i läkemedelskunskap och jobbar patientnära ute på sjukhusen och vårdcentralerna i Sörmland. Där stöttar och avlastar de läkare och sjuksköterskor med sin spetskompetens, deltar i ronder och utbildar och informerar personal för en säker, individanpassad och kostnadseffektiv läkemedelsanvändning. 

Inte minst samtalar de med patienter och anhöriga, går igenom läkemedelslistor, upptäcker onödiga mediciner och olämpliga doser, ersätter mindre bra alternativ med bättre och ser till att minimera biverkningar. 

Lars Steen förstår inte logiken i politikerbeslutet som kom som en jättechock för hela avdelningen.

– Jag begriper verkligen inte hur de resonerar, när de ökade läkemedelskostnaderna de måste kalkylera med om de tar bort apotekarna ur vården med stor sannolikhet kommer att överstiga de 13 miljoner de tänker sig spara. Vi lever i en demokrati, så är detta vad de folkvalda vill får det bli så. Men konsekvenserna måste alla förstå.

undefined
En oberoende riskanalys av besparingsförslaget är gjord, och visar på mängden allvarliga patientsäkerhetsrisker som uppstår i vården utan kliniska apotekare. Läkemedelscentrum ansvarar även för försörjning av och information om läkemedel i länet.

Lars Steen och hans kollegor hade en plan för hur verksamheten tvärtom borde utvecklas. Ute på vårdcentralerna vill man ha fler apotekare.

– Att administrationen ska bantas ned är vi alla med på. Men att ta bort en del av sjukvården som riktar sig främst till patienter som är 75 år och äldre, multisjuka, sköra, svaga och har många läkemedel – det är ju den grupp som har störst behov av hjälp och som alltid kommer i kläm. Beslutet slog sönder precis varje plan vi hade.

Den första kliniska apotekaren att anställas av Lars Steen – och en av de första att examineras i Sverige sedan utbildningen infördes 2006 – var Rim Alfarra, i dag samordnare för arbetet i länet. Som sina kollegor har hon en femårig högskoleutbildning i grunden, och ett års specialkurs för att få magisterexamen och bli specialist i klinisk farmaci.

– Drygt tio personer varje år tar magisterexamen. Femton av oss arbetar här i Region Sörmland. Vi har kommit långt, och kollegor från andra regioner kommer på besök för att studera vårt framgångsrecept med vår i dag självklara roll i vårdteamet ute på avdelningarna och på vårdcentralerna. 

Lars Steen verifierar det goda ryktet. Han säger nej till många som vill komma och jobba med hans team, och har ynnesten att handplocka endast de bästa av de bästa.

undefined
"Klädda i vita kläder och integrerade i det patientnära vårdarbetet ute på sjukhus och vårdcentraler gör vi kliniska apotekarna ett mycket viktigt jobb", förklarar Rim Alfarra och har mycket svårt att förstå hur regionpolitikerna nu tänker när hennes yrkeskår föreslås bantas ned till hälften.

Med sin spetskunskap ser apotekarna helheten kring patienten.

– Vi kan se till så att läkemedelskrockar, för höga doser och olämpliga kombinationer av sjukdomar och mediciner undviks. Vi förebygger problem som läkarna kanske inte hinner eller kan identifiera, och vi bidrar till att hitta billigare alternativ till dyra läkemedel, när patent hävs till exempel. Vi sparar därmed både tid och pengar åt regionen. Och på köpet blir patienterna tryggare, konstaterar Rim Alfarra.

Överläkare George Dafnis på kirurgkliniken på Mälarsjukhuset är kritisk.

– Jag anser att det är olämpligt att spara in på kliniska apotekare. De betyder väldigt mycket av de skäl som anges, om regionen är intresserad av att bibehålla patientsäkerheten. 

– Utan kliniska apotekare kommer kostnaderna i stället att öka genom felaktiga eller olämpliga medicinordinationer, som riskerar att leda till skador på patienterna med förlängda vårdtider som följd.

Den 7 november ska regionstyrelsen ta ställning till förslaget att kraftigt banta ner Läkemedelscentrums verksamhet.

Mer om kliniska apotekare

Uppdraget är att bedriva, koordinera och utveckla det patientnära läkemedelsarbetet.

De kliniska apotekarna är verksamma på ett tiotal vårdavdelningar på länets tre sjukhus. Och de finns på de flesta av Sörmlands vårdcentraler som drivs på uppdrag av regionen.

Ett antal av dem är också specialutbildade i ämnet benskörhet och leder regionens kamp mot lidandet och den ökade dödlighet sjukdomen innebär.

Andra regioner har också kommit långt, och flera grannar satsar nu på den kliniska farmacin. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!