Spricka inom landstinget

Sprickan i landstinget mellan vårdpersonal, arbetsgivaren och fack är uppenbar. Åtgärdspaketet som förhandlats fram har fått vårdpersonal på samtliga länets sjukhus att reagera. – Det måste till en ordentlig satsning eftersom man misskött sig i flera år, säger Pia Posse, specialistsjuksköterska.

SÖRMLAND2016-05-18 05:30

Åtgärdspaketet som snabbt förhandlades fram och presenterades den 18 april innebar bland annat en möjlighet att göra karriär som sjuksköterska (vårdledare) och löneökning på 3 500 kronor, i genomsnitt för sjuksköterskor. Löneökningen är riktad till sjuksköterskor på akutmottagningarna och vårdplatsenheterna.

Sedan dess har skrivelser ramlat in till landstingsledningen. Vårdpersonal som protesterar mot den riktade lönesatsningen och anser att satsningen är lönediskriminerande.

Pia Posse, specialistsjuksköterska på operation och intensiven vid Nyköpings lasarett, förklarar att de inte är emot lönesatsningen på sina kollegor, men vill varna för vilka följder det kan få.

– Satsar arbetsgivaren på en liten grupp så blir det missvisande för övriga, specialistsjuksköterskor kommer att hamna på efterkälken och då kommer det att leda till en brist, säger Pia Posse.

Reaktioner över åtgärdspaketet har även nått Vårdförbundet i Sörmland. Ordförande Maria Billemark Öqvist säger att de nåtts av besvikna medlemmar som sagt att de ska lämna facket.

– Vi är medvetna om kritiken och vi har bjudit in till möten i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm, säger hon.

Maria Billemark Öqvist framhåller att det alltid är två parter som förhandlar och att det som sägs i förhandlingsrummet också stannar där.

– Arbetsgivaren kallade till förhandling och det resulterade i ett steg mot förbättring. Men arbetsgivaren behöver fortsätta satsa, säger hon.

Maria Billemark Öqvist är medveten över att arbetssituationen på länets sjukhus är pressad. Huvudskyddsombudet för länets sjukhus har skrivit till arbetsgivaren en begäran om arbetsmiljöåtgärder, så kallad 6:6a.

– Arbetsbelastningen är ormlig. Vi har fått svar från arbetsgivaren och funderar nu som bäst om vi ska gå vidare, säger Maria Billemark Öqvist.

Nästa steg kan vara att stoppa arbetet, men det kan få än mer långtgående konsekvenser för tredje part (patienterna).

Jörgen Striem i landstingsledningen säger att man förstår besvikelsen över åtgärdspaketet.

– Men syftet är att öka antalet vårdplatser på akutmottagningarna och vårdplatsenheterna och minska trycket. Vi hade den här ekonomiska ramen och gjorde den prioriteringen, säger Jörgen Striem.

Han säger att de dialogmöten man haft gett "värdefulla inspel" som kan resultera i fler satsningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!