Programmet kommer att organiseras från Mälarsjukhusets infektionsklinik, där Göran Stenlund är verksamhetschef. Han har svårt att se rättvisan i att sätta geografiska gränser för programmet.
– Det finns inte rim och reson i att koppla det till kommunen. Vi vill ju att så många som möjligt ska få chans att ta del av vår service.
Mia, före detta sprutnarkoman som tidningen berättat om förut, delar kritiken.
– Det här är jättetrasiga människor som knappt vet själva i vilken kommun de är skrivna. Det är inte ens säkert att de har någon fast adress.
Samtidigt kan möjligheten att byta till rena sprutor bli första steget mot att bli fri från missbruket.
– Jag blir så glad så jag nästan börjar gråta för att sprututbytesprogrammet äntligen blir verklighet. Det betyder så oerhört mycket att få en sådan chans, att se att man trots allt är värd någonting. Speciellt för kvinnliga narkomaner som annars ofta får ta vad de får. Männen brukar ha lättare att hålla sig framme.
Även om landstingsstyrelsen nu gett sitt klartecken finns det ett frågetecken kvar. En förutsättning är fortfarande att riksdagen beslutar att ta bort det kommunala vetot och flytta över hela ansvaret till landstingen. Ett sådant beslut väntas i januari 2017. Nu hoppas både Mia och Göran Stenlund att förslaget ska justeras tills dess, så att alla länets sprutnarkomaner kan få del av samma service.
Något startdatum för den sörmländska verksamheten är inte bestämt.
– Det blir åtminstone inledningsvis en ganska liten verksamhet. Vi kommer att ha öppet varje vardag med en eller två personal per pass, säger Göran Stenlund.
– Uppskattningsvis finns det cirka 200 missbrukare som injicerar droger i Eskilstuna-Strängnäs, men vi vet förstås inte hur många av dem som vill vara med i programmet.