Östersjön är ett exempel på de stora utmaningar som kvarstår i arbetet med världens hav och på FN-konferensen om haven kan Sverige inte slå sig för bröstet utan snarare lära ut vilka misstag andra länder kan undvika. Det påpekade både SSAB:s miljöchef Jonas Larsson och Isabella Lövin (MP), minister för internationellt utvecklingsarbete och klimat, när ett inledande möte inför konferensen hölls på onsdagen.
Plast i haven, försurning på grund av klimatförändringar och överfiske är högaktuella frågor för konferensen. Men också hur verksamhet på land påverkar haven. Med på onsdagens möte fanns företrädare för enskilda organisationer, myndigheter och näringslivet, däribland SSAB. Något som gladde ministern.
– Det är fantastiskt att se så många som är engagerade, allt från SSAB till representanter för sjöfart och andra organisationer, sade Isabella Lövin.
Jonas Larsson tror att SSAB och stålindustrin kan bidra med kunskap och erfarenheter från sitt arbete med kontroller av vatten och fisk längs med kusten utanför exempelvis Oxelösund. Stålbolaget samarbetar sedan flera år med Nyköpingsåarnas vattenvårdsförbund.
– Jag tror att vi kan bidra både med den kunskap vi har och själva arbetssättet, säger Jonas Larsson.
Han vet ännu inte om han ska delta i New York i juni, men tycker att konferensen är viktig.
– Det är positivt att Sverige kliver fram och tar ett ansvar.
Olof Lindén, professor i marinbiologi från Nyköping, lyfter också fram vikten av att enskilda länder tar initiativ i havsfrågorna som han tycker går långsamt fram.
– Det måste vara någon som driver på FN-systemet. Förhoppningsvis kan Sverige och Fiji få med sig andra länder.