Stabilt för sörmländska producenter av ekoägg

Antalet ekohöns har ökat med 50 procent i Sverige på tre år. De få sörmländska producenterna har en stabil tillvaro i skuggan av de stora producenterna i andra delar av landet.

Sörmland2016-03-23 08:00

De senaste tre åren har antalet ekohöns i Sverige ökat från 800 000 till 1,2 miljoner, enligt Svenska Ägg. I Sörmland finns ett litet antal relativt små producenter av ekoägg.

En av dem är Segerhults gård och såg i Julita som har 14 000 hönor. Gården säljer sina ägg till ett packeri. Ägaren Lars Segerhult har inte märkt av någon ökad efterfrågan. Han konstaterar att det under senare år har byggts flera nya stallar för ekohöns på andra håll i landet.

– Det tenderar att bli de här stora rationella lantbruken, säger Lars Segerhult.

Gården började med ekologisk produktion 2004.

– Jag tror att ekologiskt kan vara ett sätt att hålla dessa marker igång. Det är roligt att folk uppskattar det vi gör. Det är inte så ofta man känner så som lantbrukare.

Båsbo ägg i Julita har bedrivit ekologisk äggproduktion sedan 1990-talet. Gården har ett eget packeri.

– Vi ville att äggen skulle gå direkt från gården till butiken, säger ägaren Ulla Born.

Båsbo gård har för närvarande 2 500 hönor.

– Vi har en ganska konstant försäljning. Vi har inga problem att bli av med våra ägg, säger Ulla Born.

Är det dyrt att hålla på med ekologisk produktion?

– Ja, det är det. Den största kostnaden är fodret. Det är dubbelt så dyrt. Sedan har vi färre höns per kvadratmeter. Byggnaden för hönans boende blir dyrare. Sedan är det merarbete med att de ska vara ute. Vi har KRAV-certifieringen som kostar några tusen.

Ulla Born är förvånad över att det inte har dykt upp fler nya producenter av ekoägg.

– Det står ganska stilla. Det som har hänt är att det har startat upp ett antal stora producenter söderut i Östergötland och nedåt Skåne. I dag är det tillåtet att ha 18 000 höns i en ekologisk produktion i en och samma byggnad, men då ska de vara indelade i olika grupper.

Ulla Born känner en viss tveksamhet inför stordriften.

– Går hönan verkligen så långt ut i hagen som man vill att den ska göra? En kossa motar man ju ut i hagen, men hönor kan man inte mota till hagen. Man öppnar dörrarna och sen går de ut och ofta stannar de kanske 50-100 meter utanför huset. Om resten av hagen kanske ligger 150 meter bort går hönsen aldrig dit.

– De stora stallarna har tillkommit de sista tre åren. Då är det tufft att vara liten och starta upp. En liten produktion är alltid dyrare än en större produktion.

Jenny Rosell och Robert Gustafsson på Nystugan ekogård i Stigtomta har cirka 200 hönor.

– Det är mer efterfrågan på ekologiska produkter rent allmänt. Ekologiska ägg är det också efterfrågan på, säger Jenny Rosell.

Vad har ni för framtidsplaner?

– Vi funderar på att utöka till lite större. Sedan ska vi försöka bli ett godkänt packeri så att vi får sälja till restauranger och liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om