På torsdagen vårdades 34 patienter på sjukhus för covid-19. Åtta av dem fick intensivvård.
Därmed har antalet inlagda för covid-19 i Sörmland varit i det närmaste konstant sedan i måndags. Då var det totala antalet covid-patienter 35, varav sex behövde intensivvård.
– Just nu har vi nått en platå, sa Marie Bennermo, chefsläkare, på en presskonferens som Region Sörmland höll på torsdagen.
I måndags meddelade regionen att två covidsjuka avlidit på sjukhus sedan i fredags, men sedan dess har inga dödsfall inträffat.
Vad det förhållandevis lugna läget på sjukhusen beror på, är svårt att säga, enligt Bennermo. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo tror att en möjlig förklaring är att skyddet av de äldre har fungerat bättre nu, jämfört med i våras.
– Det är väldigt glädjande att vi inte har fått fler inlagda och på iva, säger han.
I våras vårdades drygt 30 patienter på iva i Sörmland. Om läget på nytt skulle förvärras har regionen möjlighet att öka antalet platser till den nivån igen, enligt Marie Bennermo.
Förra veckan upptäcktes 615 nya fall av covid-19 i länet. Det betydde en ny rekordnotering, men också att ökningen inte var fullt lika snabb som veckan före. Från måndag till och med onsdag denna vecka har 322 nya fall bekräftats – en siffra som skulle kunna tyda på att ökningen bromsats ytterligare.
En minskning av smitthastigheten kan inte förklaras av de skärpta allmänna råden som infördes i Sörmland förra torsdagen, eftersom det gått för kort tid sedan dess, förklarar Signar Mäkitalo.
– Det man började med i torsdags, det är det vi har att hoppas på framöver, säger han.
I Uppsala, som var tidigt ute med skärpta lokala råd, finns det nu tecken som tyder på att de gett effekt, enligt smittskyddsläkaren. Det så kallade r-talet, som visar hur många personer en smittad person i genomsnitt för smittan vidare till, har där minskat från 1,7 till 1,1. Talet ska tryckas ner under ett, för att antalet smittade ska börja sjunka, men utvecklingen tycks ändå gå åt rätt håll.
Signar Mäkitalo uppmanar sörmlänningarna att försöka tänka på vad man trots allt kan göra under pandemin, även om fysiska kontakter med andra människor än dem man bor med i möjligaste mån måste undvikas. Själv tar han en digital fika varje vecka.
– Tänk positivt. Hur kan jag göra livet kul? uppmanar smittskyddsläkaren.