Stark framtidstro trots svag konjunktur

Konjunkturen är svag för länets småföretagare, men framtidstron är stark med positiva förväntningar. Det finns dock orosmoment i form av ett skriande behov av rätt arbetskraft.

Foto:

Sörmland2015-06-09 19:38

Småföretagskonjunkturen är svag i Sörmland. I riket är det bara Jämtland och Västernorrland som har en svagare konjunktur än Sörmland.

Det visar Småföretagsbarometern som produceras av Sparbankernas Riksförbund och Företagarna. Underlaget utgörs av 4 000 intervjuer med företagare med 1-49 anställda inom det privata näringslivet.

– Det har varit tungt för exportindustrin de sista åren. Man har tappat ganska mycket exportintäkter framför allt till EU. 70 procent av vår export går till EU, säger Ove Jansson vid Företagarna Mälardalen.

Optimismen inför det kommande året är dock stark. De sörmländska företagen tror på en återhämtning i nivå med riket.

– Det är dels att man ser att konjunkturen internationellt har vänt. Dels ser man andra möjligheter att utveckla sina verksamheter. Byggsidan växer så det knakar. Den inhemska efterfrågan har ökat hela tiden. Den privata tjänstesektorn har ökat kraftigt och detaljhandeln går framåt, säger Ove Jansson.

Roger Pihl är grundare till lager- och logistikföretaget Pihls i Eskilstuna.

– Det drabbar oss direkt som lager- och logistikföretag när de stora industrierna som vi jobbar mot drar ner. Utifrån de neddragningarna söker vi nya kunder.

Pihls har en blandning av olika kunder från bland annat fordonsindustrin och detaljhandeln.

– Det är allt från småföretag som vill lägga sitt lager och ha internetförsäljning till Carlsberg som vill ha hjälp med sin distribution ut för att de säljer mer drycker till butikerna.

Roger Pihl ser med tillförsikt på framtiden.

– I dag anställer vi minst en person i månaden på Pihls eftersom vi ser en större efterfrågan.

Det största tillväxthindret för Sörmlands småföretag är enligt barometern att det är svårt att hitta lämplig arbetskraft. Hela 29 procent uppger detta som största hinder, vilket är betydligt fler än i riket som helhet.

– Vi får ju inte fram chaufförer eller kranbilschaufförer. Vi måste ta dem direkt från skolan. Sedan måste vi vidareutbilda dem för att vi ska fylla våra bilar, berättar Roger Pihl.

Ove Jansson säger att det är även är brist på bland annat industripersonal, CNC-operatörer, it-tekniker programmerare och byggnadsarbetare.

Bara en procent av de sörmländska företagen uppger att deras tillväxt hindras på grund av att de har svårt att få finansiering. Henrik Buder är styrelseledamot i Företagarna Eskilstuna och företagschef på Sparbanken Rekarne. Han berättar att man från banksidan har arbetat i flera år med bland annat olika typer av mikrolån och starta upp-lån.

– Jag tror att finansiering under normala omständigheter finns för de flesta, säger han.

Jeanette Granberg är samordnare för Företagarna i Eskilstuna. Hon berättar att medlemmarna blir mer och mer aktiva och tar kontakt med organisationen.

– Vi vill hjälpa våra medlemmar att öka sin tillväxt, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om