Den statliga satsningen där extra pengar avsatts till patientsäkerhetsarbete i sjukvården har nu avslutats efter fyra års arbete. Satsningen har bland annat lett till att förskrivningen av antibiotika minskat stort i hela landet. Ett positivt och viktigt resultat för att bromsa antibiotikaresistensen, anser Maria Remén, Infektionsläkare och ordförande i STRAMA (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning och minskad antibiotikaresistens) Sörmland. I Sörmland minskade förskrivningen med nio procent eller cirka 6000 recept, med störst minskning i primärvården.
– De t är främst de som gjort jobbet. Vi har stöttat med besök på vårdcentralerna för att informera om vad som ska behandlas med antibiotika och ej och startat diskussioner i arbetsgrupperna där. Läkarna har också fått se sin egen statistik och kunnat se sitt eget mönster av förskrivning. Man tror nog att man skriver färre recept än man gör, säger Maria Remén.
Främst har antalet recept på antibiotika minskat bland barn och unga. Där har det varit ett paradigmskifte de senaste tjugo åren menar Maria Rimén. Och det är de onödiga recepten, man vill åt, betonar hon.
– Det är inte så att folk inte ska få antibiotika överhuvudtaget. Men på virusinfektioner biter det inte överhuvudtaget och lindriga luftvägsinfektioner och öroninflammationer läker lika fort och bra utan antibiotika, säger Maria Remén.
Antibiotikaresistensen ligger ganska stabilt. Det som ökar mest är resistenta tarmbakterier, ESBL, som orsakar urinvägsinfektioner. Av dem rapporteras cirka 200 fall per år i Sörmland.
Stor minskning av antibiotikarecept
Arbetet med att minska utskrivningen av antibiotika har varit framgångsrik i länet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!